Спадът в туристическия поток за зимния сезон е между 65 и 70%

Чужденците, почиващи у нас са предимно от Румъния, Турция, Украйна, Германия

17.01.2021 | 17:48 Редактор: Юлия Христова
Спадът в туристическия поток за зимния сезон е между 65 и 70%

От началото на този зимен сезон нашите анализи показват общо намаление на туристите между 65 и 70 на сто. Моментните данни сочат още, че броят на късните записвания не е на нивата, които традиционно се наблюдават, и затова текущата прогноза е, че през зимен сезон 2020/2021 не е изключено спадът да достигне 75%. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова пред медии в Пампорово.

От началото на сезона българските туристи са около 60 на сто по-малко спрямо миналата година, докато намалението при чуждестранните посетители е близо 90%. За момента анализите не показват възможности за голямо изменение на тези данни. Чуждестранните граждани, отседнали в места за настаняване от началото на зимния сезон, са предимно от Румъния, Турция, Украйна, Германия.

Все още са в сила ограничения на международните пътувания за редица страни в Европа. За съжаление сред тях са и традиционни за зимния ни туризъм пазари като Великобритания и Гърция, затова особено неблагоприятно е, че броят на посещенията на англичани и гърци е изключително малък, заяви вицепремиерът. По думите й прогнозите показват, че хотелите ще бъдат по-тежко засегнати в сравнение с къщите за гости. Според текущите данни от ЕСТИ от началото на зимния сезон спадът в броя на туристите в къщи за гости е малко над 30%, докато в хотелите е около и над 70 на сто.

По-рано днес представители на туристическия бизнес в Смолян поискаха от вицепремиера Николова подкрепа в политиката за подготовка на кадри за сектора.

Снимка: БГНЕС

Цялата статия четете на bloombergtv.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК