АБТТА: Зимният туристически сезон изглежда катастрофално

Браншът е напълно объркван кое е разрешено и кое е забранено, посочват от организацията

08.01.2021 | 14:17 Редактор: Калина Донкова

Държавна субсидия от 3,5 млн. лева са получили туроператорите за чартърните полети до 31 декември 2020 г. Това съобщи вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.

Помощта от 35 евро на седалка са получили 20 от кандидатствалите фирми. Субсидията се отпуска за всяка седалка, заета от турист, който пътува към страната ни. Това осигурява около 400 хил. пътници.

От началото на годината е стартирала и втора фаза на мярката, която ще продължи до края на месец май. Тя ще бъде реализирана с вече одобрените, но все още неусвоени средства по програмата.

Туризмът е силно засегнат от коронакризата в целия свят. В периода януари - октомври международните пътувания бележат спад от 72 на сто спрямо 2019 г. Това показват данни на Световната туристическа организация към ООН. Според статистиката в България спадът е между 40 и 80 % спрямо 2019 г.

"Зимният сезон изглежда катастрофално, загубихме най-важните си пазари – Русия и Великобритания ги няма, остава надежда за Израел, поради масовата ваксинация там. Сезонът очакваме да бъде спасен от българи, румънци и израелци, което е крайно недостатъчно’’, това заяви Димитър Попов, председател на Асоциацията  на българските туроператори и туристически агенти в предаването "Директно‘‘ по Bulgaria ON AIR.

По думите му тази помощ е преди всичко насочена към чужди туроператори, които чартират и изпращат туристи в България. Косвено имат облаги хотелиерите и местата за настаняване у нас.

Според Попов мярката от 35 евро е логична, но проблемът в България е, че критерият е толкова сложен, че много туроператори са се отказали, като браншът настоява тя да действа не само до 31 май, а за целия летен сезон.

Той е категоричен, че в туроператорския сектор има пълно объркване кое е разрешено и кое е забранено.

"Имаме две заповеди на министъра на здравеопазването, като в едната пише, че са забранени организираните екскурзии до обекти в страната. Втората заповед, която всъщност повтаря първата, "обекти във страната" липсва. Сега се оказва, че някои туроператори се принудиха да анулират всички програми за организирани пътувания в близки страни, а други туроператори, до по-екзотични дестинации, просто продължиха да си оперират. Още едно доказателство, че ако не се прецезира кое точно е забранено, кое е разрешено и да се види логиката в тази забрана, няма как да стане‘‘, обобщава той.

Повече по темата вижте във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Къде видяхте зима че и сезон да има... Сигнализирай за неуместен коментар