Такса смет спрямо количеството на отпадъците ни

Промените могат да влязат в сила през 2022 г.

15.01.2021 | 18:09 Редактор: Калина Донкова
Такса смет спрямо количеството на отпадъците ни

Данъкът за битовите отпадъци да се сформира спрямо количество на изхвърлените отпадъци. Това предстои да предложат с наредба от Министерството на финансите в Закона за местните данъци и такси у нас.

Новият модел на изчисление на размера на таксите за боклук предстои да бъде внесен за обществено обсъждане през март тази година. Промените се очаква да влязат в сила в началото на 2022 година. От финансовото министерство разработват още критерии за общините, с помощта на които да определят сумите за отделните населени места.

Към момента таксата за битовите отпадъци за гражданите и бизнеса се определя въз основа на данъчната оценка на имота ни. В сумата влизат разходите за услугите сметосъбиране, сметоизвозване, обезвреждане на боклука в депа или други съоръжения и организацията на пунктовете. Таксата се обсъжда и въвежда от общинските съвети в годишен размер за всяко населено място.

Спрямо Закона за местните данъци и такси през 2022 г. събирането и транспортирането на битовите отпадъци ще може да се изчислява спрямо броя на живущите в даден имот и количеството на изхвърлените отпадъци. Така ,,такса смет'' може да увеличи двойно размера си в малките населени места в страната.

Информация за броя на хората в жилищата у нас ще бъде получена от предстоящото Националното преброяване на населението. Статистическото проучване трябваше да стартира през януари 2021, но коронакризата принуди депутатите да гласуват неговото отлагане за края на годината.

Междувременно жители на няколко града протестират във връзка с планувани увеличения за такса смет в редица общини. На фона на тези събития в Златоград събират отпадъците си разделно и водят статистика за рециклираното количество вече няколко години. Иновативната система за страната ни отчита значителен спад на общия приток и съответно намаляване на разходите за третиране.

Колко плащаме за смет сега и как ще бъде проследявано количество на изхвърлените отпадъци в домакинствата? Разговор по темата с кмета на Златоград Мирослав Янчев в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR.