Удължават проект за приемна грижа заради малко желаещи

"Приеми ме" помага на повече от 1000 деца да намерят своя приемен дом

14.01.2021 | 21:45 Редактор: Калина Донкова

Агенцията за социално подпомагане удължава с една година действието на проект за приемна грижа у нас. Това се налага заради ниският брой на желаещите, заявили желание да се включат.

"Приеми ме" има за цел да създаде по-добри условия на живот на деца без родители и да им осигури приемни семейства.

Агенцията е сключила договор със 158 общини по проекта. Утвърдените приемни семейства в България са 1960, а децата, които се радват на тези грижи са 1759.

Програмата регистрира промени в партньорството си с общините, свързани с разходите на дейностите по проекта. Месечните възнаграждения на семействата ще се подсигуряват от държавния бюджет по програма "Подкрепа на децата и семействата" като част от бюджета на Агенцията за социално подпомагане.

В следващите години се очаква да бъде приет и Национален стандарт за приемната грижа с конкретна методика и пряко участие в процеса на "Закрила на детето". От началото на програмата от 2015 г., приемна грижа са получили над 5700 деца. Експерти в областта твърдят, че приемната грижа е най-добрият модел за живот за децата без родители.

Защо липсва достатъчно интерес към програмата и през какви проблеми преминават приемните семейства? Разговор по темата с Мирослав Долапчиев, председател на Национална асоциация за приемна грижа в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК