Десетки епруветки с кръв са изхвърлени до детска градина във Варна

От местната РЗИ е започнала разследване по случая

14.01.2021 | 18:48 Редактор: Радостина Димитрова

Епруветки с кръв и игли на метри от детска градина във Варна. В торбата имало пипети, маски за еднократна употреба и стъклени вакутейнери пълни с кръв. Засега не е ясно, кой е виновникът за замърсяването, но от РЗИ работят по изясняване на случая.

На опасната "находка" се натъкват родители, които в късния следобед вчера взимат децата си от близката детска градина. Споделят снимки в социалните мрежи, които повличат лавина от гневни коментари. Родителите сигнализират на телефон 112.

Юлияна Милкова живее в блока до контейнерите. Разказва, че виждала няколко пъти да се изхвърлят в тях биологични отпадъци.

"Тук има медицински център - рядко, но съм виждала и друг път да изхвърлят. Не е редно това, аз съм бивш здравен работник и за тези отпадъци си има определени медицински екарисажи", сподели жената.

Инспекторите установяват, че на изхвърлените медицински епруветки има изписани имена на пациенти, но не и на лаборатория или клиника.

"РПУ и РИОСВ бяха там, сега ще видим каква е тяхната документация, търси се някаква следа, лечебно заведение, дата. Епруветките са използвани", заяви директорът на РЗИ - Варна Дочка Михайлова.

В близост има медицинска клиника и лаборатория. Тепърва ще се изяснява дали някоя от тях е изхвърлила биологичния отпадък. Има и друга версия, според която е възможно това да е направила фирма, ангажирана с транспортирането на лабораторни консумативи до екарисаж. 

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК