fallback

Новият тест срещу Ковид-19: Ще помогне ли за доказване на ефекта от ваксините?

Към момента все още няма натрупани данни при какви стойности човек е достатъчно защитен

13.01.2021 | 19:37 Автор: Искра Ангелова

Нов тест ще измерва имунитетa ни срещу Ковид-19. Той ще може да покаже и нивото на антителата ни преди и след ваксинация. Тестът вече е въведен в клиничната лаборатория на болница "Свети Иван Рилски" в София. Как ще се прави и ще помогне ли за доказване на ефекта от ваксините?

Задачата на новия тест е да измери натитела от клас G, включително и неутрализиращите антитела. Те на практика са и щитът, който се задейства в организма, когато вирусът се опита да ни атакува.

"Този метод е насочен точно срещу измерването на тези антитела и разчитаме на обективно измерване на титъра в количество и и концентрация на имуноглобулините в милилитър, като защитни антитела", каза д-р Ирена Иванова от УМБАЛ "Св. Иван Рилски".

Новото е, че този метод е с повишена чувствителност към протеина, който се намира на повърхността на вируса. 

"Ако има в организма образувани антитела от тази част от спайковия протеин – тези шипчета, които стърчат от вируса, това означава че няма да успее да навлезе в клетката и съответно няма да има заболяване", допълни тя.

Към момента все още няма натрупани данни при какви стойности човек е достатъчно защитен. Но резултатите от този вид тестове към момента показват, че има сериозна разлика в стойностите между преболедувалите леко и тези с усложнена клинична картина.

"Например, при едни по-леко протичащи състояние - сме измервали стойности от около 100 до 500. Пациенти, които са били хоспитализирани с тежки състояния са 8, 10, 22 хиляди. Т.е. забелязва се наистина някаква разлика – при по-леките форми по-нисък титът, при по-тежките висок титър", коментира още специалистът.

Тестът ще може да покаже и какъв имунитет се изгражда след ваксинация. 

"Колко ще е дълготраен този имунитет можем по-скоро да гадаем, но пак наши наблюдения можем да кажем, че пациенти, които са преболедували - 10 месеца след оздравяването си, все още индикират имуноглобулин", добави д-р Ирена Иванова.

Вижте повече в репортажа на Михаела Карабельова.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback