България изостава с ваксинацията, след нас са само Чехия и Белгия

Това се дължи на все още малките количества ваксини, които получаваме

13.01.2021 | 17:31 Редактор: Ралица Братанова

Дания обяви, че ще приключи с имунизирането на всички до края на юни, а Израел - до края на март. България обаче изостава, като след нея са само Чехия и Белгия, според данните на здравните власти от различни европейски страни. Това се дължи на все още малките количества ваксини, които получаваме. 

"България в момента се намира на задоволително място според мен. Ние не сме оползотворили пълната възможност от ваксиниране. Ако се използва капацитетът на всички лични лекари, които са 4500, ако всеки от тях прави по 10 ваксини, това са само 45 хил. ваксинирани на ден от личните лекари. Ако добавим и мобилните екипи, и други ще правим много повече ваксини отколкото в момента", коментира здравният министър.

Все още не е ясно коя ваксина за кого ще е най-подходяща. Според вирусолога професор Радостина Александрова РНК ваксините, каквито са тези на Pfizer и BioNTech и Moderna, не съдържат вирус, така че няма как хората да се разболеят от тях, каквито притеснения имаше.

"Целта на ваксината, на която и да е ваксина, това е да създаде имунен отговор у нас. От целия вирус има отделни негови структури които всъщност са тези, които активират нашата имунна система", коментира тя.

Паралелно с ваксинацията на хората от първата фаза ще започне и тази от втората – потребителите и персонала от социалните домове и учителите.

"Или ще става в училищата с екипи, които ще ходят от РЗИ, или ще става и от личните лекари, но предимно РЗИ ще извършва тази ваксинация", обясни Костадин Ангелов.

От 25 януари започва масово тестване на учителите с антигенни тестове. Целта е да се провери скритата заболеваемост сред учителите, за да може да се осигури по-голяма сигурност и за да се прецени кога да стартира присъственото обучение.

Здравният министър уточни, че има и готовност за ваксиниране на участниците в секционните избирателни комисии. С предимство ще са тези в мобилните секции, в които ще гласуват хората под карантина.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК