Нов тест измерва имунитета ни срещу Ковид-19

Измерва количеството на неутрализиращите антитела

13.01.2021 | 12:05 Редактор: Тодор Петров
Нов тест измерва имунитета ни срещу Ковид-19

Представиха нов тест, който ще измерва имунитета ни срещу Ковид-19. Той е количествен и е подходящ за измерване на имунитета преди и след поставянето на ваксина.

За разлика от всички тестове, които бяха налични досега, измерва количеството на неутрализиращите антитела, които са основен щит на организма срещу вируса.

Той бе въведен в клинична лаборатория на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" в София. SARS–CoV-2 II Quant е количествен метод, който измерва антитела от клас G, включително вирус неутрализиращи антитела. Тези антитела са щитът, който се задейства в организма, когато вирусът се опита да ни атакува. Методът е разработка на американски производител и получи CE марка в началото на тази година. 

"Шиповидният протеин привлече вниманието на учените, защото има ключово значение за проникване на вируса вътре в клетката гостоприемник.  При среща с Ковид-19 имунната ни система започва производството на антитела, като основно те са насочени към нуклеокапсидния и шипестия протеини. Не всички антитела обаче имат неутрализиращ ефект. Неутрализиращи антитела се образуват основно срещу  Receptor binding domain (RBD) на S – протеина, т.е.  срещу тази част от вируса, която е отговорна за връзката му с клетката гостоприемник. Колкото повече са антителата срещу RBD, толкова по-защитен е човек", обяснява д-р Ирена Иванова, началник на Клинична лаборатория в УМБАЛ "Св. Иван Рилски".

Ваксини, базирани на RBD (антиген или неговата mRNA), каквито са тези на Pfizer-BioNTech и Moderna, карат имунната система да произвежда антитела и по-конкретно IgG към RBD, които са с неутрализираща активност.

SARS–CoV-2 II Quant е подходящ за измерване на количеството на антителата преди поставянето на ваксина, както и след това, за да се оцени какъв е бил отговорът на организма. Цената му е 30 лв., а резултатите излизат в рамките на деня, съобщават от лечебното заведение.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК