Властват митове за ваксините: Вярваме на приказки, но не и на лекарите

Около това мнение се обединиха доц. Спас Спасков и д-р Станимир Хасърджиев

12.01.2021 | 21:45 Редактор: Ралица Братанова

В България са ваксинирани близо 17 000 души. Процентът на желаещите да се имунизират обаче все още е прекалено нисък, за да успеем да достигнем до колективен имунитет.

"Аз съм скептичен. През имунизация няма да минат повече от 30% от хората, тъй като вкарахме доброволен принцип", коментира бившият директор на "Пирогов" доц. Спас Спасков.

Според председателя на Националната пациентска организация - д-р Станимир Хасърджиев, е достатъчно да погледнем добри практики от миналото и такива, които използват други държави. 

"Това, което направиха тези държави, е да насочат усилията си не да достигнат огромен брой ваксинирани хора, а да предпазят на първо място тези хора, при които се очаква висок процент смъртност или риск от усложнения", допълни той в "Денят ON  AIR".

Според доц. Спасков вече наблюдаваме намаляване на възможността да се предава Ковид-19, тъй като голям брой хора са го преболедували.

"Това намаляване на новите случаи в България не се дължи на факта, че сме стигнали колективния имунитет, а по-скоро на мерките, които се спазват през последните месеци", смята д-р Хасърджиев.

Доц. Спасков изрази мнение, че ваксините ще ни дадат възможност да овладеем епидемичния процес, но е ключово да се върне доверието към институциите, които ги проверяват, за да поискат повече българи да се имунизират.

"В България все още властват митове и легенди. Българският народ е склонен да вярва повече на разказите от "1001 нощ", но не и на лекаря си. Вина носим както ние като общество, така и самите лекари понякога", коментира председателят на НПО пред Bulgaria ON AIR.

По думите му, въпреки кратките срокове на производство, лекарството се прилага масово и има достатъчно данни.

"Достатъчно надеждни и безопасни са ваксините", увери д-р Хасърджиев.

Бившият директор на "Пирогов" пък добави, че личните лекари са тези, които трябва да информират своите пациенти по най-добрия начин.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Като нищо не е сигурно- така ще е Сигнализирай за неуместен коментар