Получаването на една и съща пенсия обезсмисля пенсионното осигуряване

Правителството живее в паралелен свят, има голяма скрита безработица, заяви Ивайло Калфин

12.01.2021 | 21:50 Редактор: Юлия Христова

Правителството живее в някакъв паралелен свят. Има много бизнеси, които са на ръба на фалита. Много хора живеят от спестявания, които не са безкрайни. Мярката 60/40 е работеща за определен кръг от фирми. Това каза за "Денят ON AIR" бившият социален министър Ивайло Калфин, според когото ефектът на тази мярка е много малък.

"Радва се правителството, че безработицата се задържа в рамките на 7%, но има много скрита такава. Реално вероятно тя е 14-15%.", посочи той за Bulgaria ON AIR.

Според него хората над 50 години изобщо не се появяват в бюрата по труда, дори да са без работа. 

"Увеличението на пенсиите имаше смисъл, но не по този начин. Половината пенсионери имат една и съща пенсия, независимо кой колко е работил. Получаването на една и съща пенсия обезсмисля пенсионното осигуряване", обясни Ивайло Калфин.

"Не виждам защо се появи тази превъзбуда. Всеки президент прави консултации преди избори. Късно е да се сменя Изборния кодекс. Очакваше се някой да седне и да помили как ще минат следващите избори - очевидно това не е направено", допълни събеседникът.

Бившият външен министър е на мнение, че по темата с Република Северна Македония сме в трудни отношения, които са в най-голямата си криза от началото досега.

"Трябва да формулираме какво искаме - да сме ясни и да имаме подкрепата от европейските страни", каза още Калфин.

Относно ставащото в САЩ и щурма на Капитолия, гостът в студиото изтъкна, че за България ще има промени

"Като виждам на кого залага във външната си политика Джо Байдън - там се връщат хора от времето на Клинтън, които имат сериозни познания за Балканите. Въпросът е, че ние много често се огъваме. Ще има натиск за решаване на отношенията между Косово и Сърбия", коментира Калфин.

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 1
1
преди 3 месеца
Този "експерт"обърна всичко наопаки като социален министър. Актюерите бяха изчислили, когато въвеждаха "втория стълб" в частните пенсионни фондове, че вноската за тези фондове трябва да се вдигне с още два пъти с по 2% процента. Този, направи точно обратното. Вдигна вноските в държавния"кюп"! И май негова бе идеята да се национализират частите фондове. Абе комунист! От всекимо според "възможностите", на всички по равно! Сега се прави на интересен. Кога прозря, че уравноливката демотивира? Сигнализирай за неуместен коментар