Щетите за пропадналия тротоар ще са за сметка на фирмата изпълнител (+снимки)

Проблем с него е имало веднага след изграждането му – твърдят от "Спаси София“

12.01.2021 | 20:05 Редактор: Юлия Христова

Пропадна част от тротоара до Медицинска академия в столицата. Настилката беше сменена през лятото, когато беше пуснат и третият лъч на метрото. От Столичния "Метрополитен" обясниха, че няма виновен за пропадането, а най-вероятната причина е стар колектор.

Проблем с тротоара е имало веднага след изграждането му – твърдят от "Спаси София“.

"Още тогава пуснахме, буквално седмица преди откриването, че тротоар - един участък от стотина метра в тази посока е пропаднал заедно с новопосадените дръвчета – фиданки, които са в съседната градинка, които бяха с два метра буквално потънали в дън земя", каза Андрей Зографски от "Спаси София“.

Месеци по-късно половината тротоар също потъва вдън земя, а причината все още не ясна. От столичния "Метрополитен" обясниха, че не са извършвани строителни дейности по тротоара, а фирмата изпълнител на строежа на метрото е била помолена само да смени тротоарната настилка.

"За съжаление се оказа, че надлъжно на този тротоар върви и кабелен колектор, който по всяка вероятност е доста амортизиран и ерозирал – това обаче ще го разберем утре, като изкопаем част от тротоара и оголим така колектора.
Най-вероятно този колектор е провокирал срутването на тротоарната настилка", посочи зам.-директорът на "Метрополитен“ инж. Кирил Зайков.

Оказва се обаче, че не е ясно чия собственост е колекторът. 

От ЧЕЗ–България обясниха, че в колектора няма кабели на дружеството и че съоръжението не е собственост на ЧЕЗ. 

И все пак наказани ще има. От "Метрополитен" обясниха, че фирмата изпълнител ще възстанови щетите за своя сметка. 

Вижте повече в репортажа на Михаела Карабельова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК