Затвориха пътя Бургас-Созопол след Черноморец

Той ще остане непроходим до оттичане на наводнените участъци

12.01.2021 | 15:35 Редактор: Ралица Братанова

 Затворен е и пътят Бургас-Созопол след Черноморец заради наводнени участъци. Той ще остане непроходим до оттичане на водата. 

  По-късно беше спряно изцяло движението от Бургас към Южното Черноморие.

Откъснато от дъждовете остана и село Равадиново. Заради наводнените пътища и опасността да прелеят два язовира в землището на село Равадиново там е обявено частично бедствено положение.

Аварийни екипи работят от снощи по контролираното изпускане на двата язовира "Факуда" и "Сините камъни" и разширяване на преливниците им. 

"Ако се скъсат дигите и се получи вълна, винаги има опасност не само за жителите на Равадиново, а и за курортните комплекси, които са по долу на пътя. Ние поради тази причина работихме и снощи, и днес", посочи кметът на Созопол Тихомир Янакиев.

Обявено е и частично бедствено положение в землището на село Равадиново за срок от 48 часа. Заповедта е на кмета Тихомир Янакиев. Причина за това са продължителните и обилни валежи, довели до увеличен приток на язовирите "Факуда" и "Синята вода". 

Рано сутринта бяха евакуирани 20 семейства, които живеят във вилна зона “Черниците”- предимно възрастни хора

"Сутринта започнахме, защото уредът, който измерва нивото на водата, влезе в червената зона, което означава, че сме на ръба. Наложи се да отрежем катинарите на саваците, на уреда, който е на преливника, за да могат да се вдигнат на максималното ниво, иначе имаше опасност да прехвърли водата дигата", заяви директорът на дирекция "Управление при кризи, обществен ред и сигурност" към Община Бургас Веселин Василев.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК