Евакуираха вилно селище край Бургас заради риск от наводнение

Критично е покачването на нивото на река Маринка

12.01.2021 | 10:20 Редактор: Ивет Арабова

20 семейства във вилна зона "Черниците" край Бургас бяха евакуирани тази сутрин заради критично покачване на нивото на реката. За последните четири дни са паднали 142 л. на кв. метър валежи. 

"Сутринта започнахме, защото уредът, който измерва нивото на водата, влезе в червената зона, което означава, че сме на ръба. Наложи се да отрежем катинарите на саваците, на уреда, който е на преливника, за да могат да се вдигнат на максималното ниво, иначе имаше опасност да прехвърли водата дигата", заяви директорът на дирекция "Управление при кризи, обществен ред и сигурност" към Община Бургас Веселин Василев.

Районът на вило селище "Черниците" е водосборен и се наводнява при всеки голям дъжд.

"В началото на селото се направи голям канал, голям изкоп след първото наводнение, което беше преди 3-4 години и в момента положението е малко по-добре, успява да обере цялата вода, която идва от един път. Основно е водосбор от различни места", коментира Атанас Стоев - жител на "Черниците".

 В червената зона на системата е и р. Отманлийска.

Заради честите наводнения в този район Община Бургас направи корекции на коритото на реката и изгради предпазни съоръжения. 

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК