Какви са вариантите за връщането на големите ученици в клас?

Само 1/5 от учителите са заявили желание за имунизация срещу Ковид-19

11.01.2021 | 19:14 Редактор: Ивет Арабова

Само 1/5 от учителите са заявили желание да се ваксинират срещу Kовид-19. До края на седмицата трябва да стане ясно и дали големите ученици ще се върнат в училище. Крайното решение дали и кога учениците от 5 до 12 клас ще се върнат в клас ще бъде взето най-вероятно около 15 януари. Решението зависи от ефекта от новогодишните събирания и отворените преди седмица ясли, детски градини и връщането на учениците от 1 до 4 клас в училище.

Дария е ученичка в девети клас. В дистанционна форма на обучение е от началото на ноември. Против е да се върне в училище от следващата седмица. 

"Според мен може да се изчака, понеже остават още 2 седмици до края на първия срок и не е нужно да се връщаме толкова рано. А и има доста голяма смъртност, все пак имаме и баби и дядовци, за които се притесняваме да не ги заразим", смята Дария Георгиева.

Не всички ученици обаче са на това мнение. Миряна например няма търпение да се върне в класната стая. 

"Мотивацията вкъщи е много по-малка, като съм седнала на дивана и съм с лаптопа пред мен. Не е същото, защото, като отидеш на училище, знаеш, че си там, за да учиш и си по-концентриран и мотивиран", коментира Миряна.

Според директора на столичното 51 училище учениците от горния курс могат да се върнат в клас в зависимост от ситуацията в конкретното населено място, броя на заболелите там, гъстотата на учениците в едно училище и възможността за разделянето им на смени. 

"Един от вариантите, който ние предпочитаме - едната седмица половината клас на училище, другата половина наблюдават уроците, т.н. хибриден вариант, който ние сме способни до осигурим. Други варианти са, за да няма голямо струпване в училище, някои приоритетни класове да се започнат и да се редуват с други. Например приоритетни класове са 7,8,12 – да учат 1-2 седмици, след това да излязат дистанционно, след това 5,6,9,11 така да се сменяват", обясни директорът на 51 СУ Асен Александров.

Незапочналата още имунизация на учителите е още един аргумент за забавянето на връщането на големите ученици в клас. 

"Учителите също трябваше да бъдат ваксинирани първи, при условие, че ще искаме те да се върнат присъствено и това щеше да доведе до по-голямо успокояване в преподавателите", отбеляза директорът на МГ "Баба Тонка" Галина Бобева.

"В училището около 32 процента от учителите желаят да се ваксинират, около 18% вече са го изкарали вируса, така че като съединим стават около 50 процента. Убеден съм, че след първото ваксиниране на учителите, броят на желаещите учители да се ваксинират, ще бъде много по-голям", подчерта още Асен Александров.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК