Все по-малко производство и все по-скъпи зеленчуци у нас

Доматите са сред най-силно засегнатите култури

11.01.2021 | 11:28 Редактор: Искра Ангелова
Все по-малко производство и все по-скъпи зеленчуци у нас

В България се произвеждат все по-малко, но все по-скъпи зеленчуци, сочи анализ на Центъра за икономически изследвания към Селскостопанската академия.

Производството на зеленчуци през 2020 г. е намаляло със 17% в сравнение с 2019 г. Доматите са сред най-силно засегнатите култури, като се очертава до 30% спад на годишна база.

За сметка на това обаче цените на зеленчуците за година са се покачили с около десет на сто. Анализът на експертите сочи, че зеленчукопроизводството е силно зависимо от субсидирането, предава dnes.bg.

При сценарий с ръст на субсидиите на площ с пет процента, което се очаква от многогодишната финансова рамка, общите площи със зеленчуци в периода 2021-2027 година могат да нараснат с четири процента до 44 хиляди хектара.

При увеличение на плащанията с 15 на сто тези площи могат да достигнат до 50 хиляди хектара.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК