Радев: Има консенсус за нужда от законови промени за изборите (ОБЗОР)

От АБВ предложиха вотът да е в 2 дни - на 15 и 16 май, от партията на Цветанов - гласуване по пощата

10.01.2021 | 19:10 Редактор: Ивет Арабова

Има сериозен консенсус за нуждата от законови промени за провеждане на предстоящите парламентарни избори в условията на пандемия. Това стана ясно на днешната серия от консултации при президента Румен Радев. Той обсъди предстоящия вот с ръководителите на "Републиканци за България", АБВ и партия МИР.

И днес основната тема беше гарантирането на прозрачността на вота и липсата на единен здравен протокол за гласуване в условията на пандемия. Всички се обединиха около идеята за видеонаблюдение на целия изборен процес. Първи при държавния глава днес влязоха от "Републиканци за България". 

Цветан Цветанов предложи онлайн видеонаблюдение и излъчване при преброяването на протоколите в изборния ден. Призова за гласуване по пощата от чужбина по румънския модел и мобилни секции за карантинираните. А за да не се влияе и манипулира изборния процес по места, настоя за смяна на областните шефове на МВР на ротационен принцип. 

"Попитайте в Силистра дали има страх от един областен ръководител на една политическа формация, той участва в целия процес на назначаването от най-ниското ниво в държавната администрация до най-високото ниво. В Русе вие чухте от хора от бизнеса, които споделяха за един депутат от управляващото мнозинство, който назначава от чистачката до съответния директор", коментира още Цветанов.

От формацията на АБВ предложиха изборите да продължат 2 дни - на 15 и 16 май, за да се избегне струпване на хора. От АБВ се обявиха против гласуването по пощата, защото според тях административно все още не сме готови и изборът може да се опорочи. 

"Отсега трябва да определим администрацията, която ще чака онези 150-200 хил. писма от Турция. Примерно имаме в Полша на миналите парламентарни избори секции, в които 800 гласа са за една политическа сила. Досега Външно министерство трябваше да е проработило технологията на гласуване", отбеляза лидерът на АБВ Румен Петков.

От политическа партия МИР предложиха да бъде създаден Национален щаб за честни избори.

Вижте повече в репортажа на Натанаил Раичков.

Снимка: Прессекретариат на президентството

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК