АПИ: Укрепванията на пътя за Рилския манастир спряха много по-голямо срутище

Изградена е стоманобетонна стена с дължина от 150 метра

09.01.2021 | 20:49 Редактор: Ивет Арабова
АПИ: Укрепванията на пътя за Рилския манастир спряха много по-голямо срутище

Изпълнените досега укрепителни дейности на пътя за Рилския манастир са предотвратили много по-голям срутищен процес. Това са изводите на експертите от първоначалните огледи направени днес, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Утре работата на геолози и строителни специалисти продължава.

Изпълнените досега в 250-метров участък при 27-ми км на третокласния път III-107 Кочериново - Рила - Рилски манастир укрепителни дейности, които са позволили преди Коледа да се възстанови движението, са етап от укрепителните дейности на ската. 

Изградена е укрепителна стоманобетонна (джоб) стена с дължина от 150 м и височина 4.1 м, която поема натоварването на срутищното тяло като то е подсилено с микропилоти и анкери. За укрепване, стабилизация и ерозионнен контрол на ската е положена геокомпозитна рогозка, покрита с високоякостна стоманена мрежа. Тя е закрепена със стоманени анкери и монтажни скоби. По мнение на геолозите, ако тези дейности не са били предприети и изпълнени сега, срутищният процес е щял да бъде много по-голям.

Движението по третокласния път III-107 Кочериново - Рилски манастир остава временно ограничено в двете посоки, за да се гарантират безопасността, живота и здравето на пътуващите.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК