fallback

Доц. Киров: Масови ваксинации може да има не по-рано от март

Какъв е интересът от страна на личните лекари към ваксините?

08.01.2021 | 14:09 Автор: Калина Донкова

Над 11 хил. души у нас са ваксинирани срещу коронавируса до момента. По думите на здравния министър проф. Костадин Ангелов повече от половината от тях са медици, а един на пет е професионалист по здравни грижи.

Към момента тече първата фаза на ваксинацията, в която медицинските лица са с предимство. След тях ваксини ще има за учителите, персонала в детските градини и яслите, артистите и хората в старческите домове.

"Всеки човек може да има съответни притеснения или неясноти относно ваксините, това е въпрос на лично решение. Няма как да дадем съвет на пациентите, защото не е минало достатъчно време", това заяви председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари доц. д-р Любомир Киров в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR.

По думите му относно масовата ваксинация у нас нещата чисто логистично са ясни. Общопрактикуващите лекари нямат ангажимент към здравно неосигурените.

"Останалите, ако се осигури за тях ваксина и имат желание, при тях това трябва да се осигури по друг начин или ако се изпълнява от личните лекари, да се осигурят технологично и финансово нещата. Към момента има имунизационни кабинети към РЗИ, където се правят ваксини на тези хора", добави още той.

Според Киров не е необходимо да се осигуряват отделни помещения, а масови ваксинации може да има не по-рано от март.

В последния месец на 2020 г. стартира и електронната система за издаване на здравни рецепти. Тази промяна бе въведена, за да бъде избегнато струпването на голям поток от хора в лекарските кабинети в условия на пандемия. Засега обаче малка част от аптеките в страната разполагат със система за работа с такива рецепти. Очаква се в следващите месеци, след инсталирането на устройства в аптечните мрежи, практиката с електронните рецепти да стане масова.

 "Системата в частта лекари и централното обслужване в нея работи като технология, но тя на практика явно не се използва, тъй като тази част, която зависи от софтуера на фармацевтите, все още не е готова. Коментира се, че най-късно до месец май би трябвало да има електронни рецепти. Сега няма как да се случи, защото например от 1000 аптеки, една ще работи с електронна рецепта. Тези рецепти ще бъдат изписвани след преглед при лекар", коментира доц. Киров.

Повече по темата вижте във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback