Борисов поиска здравните власти да изготвят условия за провеждане на празници

Така няма да се стига до санкции като тези в Калофер и Габрово

07.01.2021 | 19:50 Редактор: Ралица Братанова

Кметът на Калофер сам ще плати наложената му глоба заради провеждането на леденото хора в река Тунджа, въпреки появилите се желаещи да го направят вместо него. В същото време премиерът поиска здравните власти да предложат при какви условия все пак да се провеждат големи празници, за да не се стига до санкции.

Кметът на Калофер стана вторият градоначалник глобен заради провеждането на празник. Румен Стоянов заяви, че поема вината и щом е нарушил закона ще си плати глобата.

"Тенденциозно или не, това е друга тема, аз щом съм нарушил, нека да си поема. Направо ви казвам със сълзи на очите, че съм развълнуван, тъй като не усещах толкова силна подкрепа, но от снощи досега не мога да преброя колко хора се обадиха, всеки иска да дари средства, да погаси глобата", разказва Стоянов.

Кметът призова желаещите все пак да дарят пари, които ще се използват за снимането на нов филм за Христо Ботев. Критиките към Стоянов обаче не спряха и след наложената глоба Ангелов.

Общественото мнение също остава разделено за това дали мерките и здравето са по-важни от спазването на вековните традиции.

За да не се стига до нови глоби заради празници, премиерът поиска да се въведат ясни правила за отбелязването на обичаите и традициите. Така например предстоящият международен кукерски фестивал "Сурва" в Перник няма да се проведе. Въпреки това традицията ще бъде спазена донякъде.

Вижте повече в репортажа на Натанаил Раичков.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК