Кои са двата варианта за възстановяване на Княжевския лифт

Фандъкова обяви, че съоръжението е приоритетна задача

07.01.2021 | 17:00 Редактор: Юлия Христова
Кои са двата варианта за възстановяване на Княжевския лифт

Има два варианта за възстановяване на Княжевския лифт, за които не е нужна промяна на плана за управление на Витоша. Това бе очертано на среща на кмета на София Йорданка Фандъкова, министрите на екологията и земеделието Емил Димитров и Десислава Танева, както и представители на министерство на спорта и Столичния общински съвет.

Фандъкова обяви, че възстановяването на Княжевския лифт в обозрими срокове е приоритетна задача.

"Първият вариант, по който ние с главния архитект Здравков работим, е възстановяване на лифта като се използват съществуващите фундаменти. Това е най-бързият вариант. При него не е необходимо нито изработване на специализиран подробен план, нито промяна в плана за управление на парка", обясни кметът. 

Вторият вариант е възстановяване на лифта с промяна на местата на някои от стълбовете, което е предложението на собственика „Витоша ски“. Този вариант обаче изисквало изработване на специализиран подробен план, чиято процедура би отнела около 2 години.

"Първият вариант, по който ние вървим в последната година, спестява минимум 2 години на софиянци. Убедени сме, че ново модерно съоръжение може да стъпи на съществуващите фундаменти. Това е мнението на експерти от Университета по архитектура, строителство и геодезия и на чуждестранни компании, за което поискахме и независима експертиза.

Днес направихме много добра координация между екипите на всички държавни и общински институции, от които зависи възстановяването на лифта. Така че сроковете от наша страна да бъдат максимално кратки.

Надявам се, че собственикът на лифта ще е съпричастен към усилията ни, така че да докаже заявлението си, че иска да възстанови Княжевския лифт", каза кметът. 

Общото мнение на срещата било, че възстановяването и на Княжевския, и на Драгалевския лифт е възможно без изменение на плана на парка. Изменение ще е задължително, ако се иска удължаване на лифтовете. 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК