На ски в Боровец - с маска и при дистанция около лифтовете

Нарушения, по време на проверките днес, не бяха открити

28.12.2020 | 14:35 Редактор: Юлия Христова

Със строги мерки и засилен контрол започна ски сезонът в Боровец. Всички туристи са задължени да носят маски на открито и закрито и да спазват дистанция по между си. Дали се спазват здравните предписания провери лично и министъра на туризма Мариана Николова.

"Ще направим инспекция на кабините, правилата да са на публични места, защото информираността на туристите е много важна", коментира тя.

Още от сутринта пред лифта имаше опашки, а за спазването на мерките следи специална ковид охрана. Взети са и сериозни мерки за дезинфекция, увериха от ски курорта. На щателна дезинфекция се подлагат и всичките ски аксесоари. 

Засега няма нарушение, а министърът на туризма увери, че проверките ще продължат около новогодишните празници и ще обхванат и хотелите. Туристите пък приемат мерките и признават, че планината е доста по –безопасна отколкото града. 

"Ще направим инспекция на кабините, правилата трябва да са на публични места и видими за туристите. Уговорено е доставянето на малки пейки, за да може туристите да сядат, когато си вземат храна", посочи министърът на туризма Марияна Николова.

На повече туристи пък се надяват хотелиерите в ски куроротите. В един от големите хотели в Боровец признават, че не правят компромис с мерките и вече имат строга организация – не се допускат външни лица в ресторантите, а носенето на маски е задължително.

"Храненето е организирано с дистанция между клиента и блок масите вече не съществуват. Клинетът няма пряк достъп до храната, за да не се притеснява следващия, че някой друг е докоснал без да иска храната", коментира Благовеста Стаменова.

От бранша признават, че имат сериозен спад на туристи, а повечето хора правят резервации в последния момент. Въпреки това са категорични, че компромиси в новогодишната нощ – няма да има. 

Вижте повече в репортажа на Михаела Карабельова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК