Откриха десетки нарушения при лифтовете у нас

ВАП възложи на ДНСК и ДАМТН да направят мащабна проверка

08.07.2020 | 10:24 Редактор: Тодор Петров
Откриха десетки нарушения при лифтовете у нас

Върховна административна прокуратура (ВАП) възложи мащабна проверка на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) и Държавната агенция за метрология и технически надзор (ДАМТН) за спазване на нормативните актове по устройство на територията, както и за безопасна експлоатация и технически надзор на всички кабинкови и открити въжени линии в страната. 

Тя е обхванала всичките 120 броя линии. В хода на проверката е установено, че при 71 от съоръженията не са установени нарушения, а за 49 от тях няма данни за наличие на издадени строителни книжа и за въвеждане в експлоатация. Без документи за въвеждане в експлоатация, в т.ч. и без  данни за издадени разрешения за строеж, са 43 лифта и въжени линии. 

Липсват данни за техническото състояние на 14 обекта. Четири от тях са в лошо техническо състояние, но същите не се експлоатират.

Установено е незаконно строителство на Клуб "Руска баня", изграден на начална станция на въжена линия Кабинков лифт "Княжево-Копитото" в Природен парк "Витоша". Най-често повтарящи се нарушения на строителните правила и норми са във "Витоша" –13 бр. съоръжения: "Белица" – 7 бр. съоръжения; "Мальовица" – 5 бр. съоръжения.

В резултат на това е изпратено предписание до началниците на РДНСК, респ. до кметовете на съответните общини (райони) да предприемат административни и административно-наказателни мерки във връзка с констатираните нарушения.

Констатирани са и нарушения на Наредбата за безопасната експлоатация и техническия надзор на въжени линии. Най-често повтарящите се нарушения на цитираната наредба  са във "Витоша" – 10 и "Боровец" - 4. Съставени са 4 акта за административни нарушения и са наложени 93 принудителни административни мерки. Всички те са в региона на Западна Централна България.

ВАП намира, че са предприети съществени мерки, свързани с безопасната експлоатация на кабинковите и въжени линии в страната, които досега не са били обект на задълбочен анализ и проверка, се казва в съобщение на прокуратурата. Към момента проверките продължават.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК