ВАП: Фандъкова да провери строежа на вила "Аглика" на "Витоша"

В доклад на ДНСК се посочва, че са извършени незаконосъобразни преустройства

07.07.2020 | 10:40 Редактор: Тодор Петров
ВАП: Фандъкова да провери строежа на вила

Върховната административна прокуратура (ВАП) сезира кмета на София Йорданка Фандъкова да извърши незабавна проверка на място и по документи на строежа на вила "Аглика", намираща се в природен парк "Витоша".

На основание чл.145 от Закона за съдебната власт ВАП възлага на Столичната община да упражни контролните си функции и да се реализира административнонаказателна отговорност, предвидена в Закона за устройство на територията ( ЗУТ),  за строежа на вила "Аглика" при наличие на основание за това, се казва в съобщението на прокуратурата.

Действията на ВАП са в резултат на доклад от проверка, направена от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), в който се посочва, че са извършени незаконосъобразни преустройства по смисъла на ЗУТ . По време на  проверката на съществуващата сграда, както и за новоизградените части, не са представени строителни книжа. Такива не са налични и в архивите на район "Витоша" – СО и на НАГ – СО.  

Проверката на място е установила, че има две новоизградени сгради, които представляват строежи от пета и шеста категория, контролът на които е от компетентността на Столичната община.

Трябва да бъде проследен целият инвестиционен процес, включващ всички компоненти и законови изисквания, съответствие на разрешението за строеж, ако има такова, с изискванията на нормативните актове. Докладът от проверката следва да е подробен и да отрази дали са допуснати нарушения, какви са фактическите констатации и реализирана ли е административна и административнонаказателна отговорност. 

В случай, че при проверките се констатират данни за престъпления от общ характер - да се предприемат и действия по реда на НПК, като за всеки отделен случай се уведомява и ВАП. Докладът от проверката трябва да бъде представен на ВАП в най-кратък срок.

Снимка, архив: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК