Експерти: Стрелбите от последните дни са проява на балканския ни манталитет

Справяме се по първичен начин с усещането за загуба на контрол, посочи антропологът Харалан Александров

06.01.2021 | 19:30 Редактор: Радостина Димитрова

Криминалните прояви вероятно ще зачестят, прогнозират психолози. Според експерти стрелбите от последните дни са проява на балканския ни манталитет, но и на липсата на контрол.

42-годишна жена, простреляна в новогодишната нощ; 68-годишна жена простреляна на улица в Шумен; стрелба с газов пистолет на централен пловдивски булевард. Това е само част от криминалната хроника от последните дни.

Психологът Младен Владимиров търси обяснение на тези прояви в балканския синдром, който носим.

"Това си е нашият балкански манталитет, освен това пистолетът е въпрос на престиж, ние се връщаме в носталгията по 90-те години по мутренското", заяви психологът.

Според социалния антрополог Харалан Александров обаче част от проблема е и в чувството за загуба на контрол, което се засилва по време на пандемия.

"По необходимост ние сме по-ограничени, пътуваме по-малко, не може да ходим по кръчми, моето усещане е, че се справяме по един доста първичен начин с усещането за загуба на контрол, като започнем да стреляме на посоки и поемаме много голям риск да нараним или убием някого", каза антропологът.

Александров съветва да търсим по-неразрушителни методи за справяне с тревогата и да се опитаме да си върнем контрола върху живота. 

"Надявам се хората да проявяват повече отговорност и да си дават сметка, че това не е игра", добави Александров.

Според експерти съществена част от проблема се крие и в липсата на контрол.

"Много хора в България притежават оръжие и ние не знаем колко, къде и как, кой има достъп до него, виждате една картина, че всеки може във всеки момент да използва оръжие", посочи и психологът Милен Владимиров.

Според него обществото ни е претърпяло трансформация от колективното към индивидуалното и сега важи поговорката ''всяка коза за свой крак''.

Психологът обаче намира поводи за оптимизъм и те идват от начина, по който се адаптираме към промяната в живота си. Защото дори при пандемия, приспособяването е сила.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК