Станфордският университет нареди българи сред най-добрите световни учени

Преобладават имена на родни експерти в областите на физиката и химията

06.01.2021 | 19:55 Редактор: Ивет Арабова

Български учени с разработки в областта на физиката и химията са преобладаващата част от отличените в престижната класация на Стандфордския университет.  Сред най-големите умове в света са отличени 50 българи.

Машина за разсейване на рентгенови лъчи ползват само на няколко места в Европа. Едно от тях е Факултетът по химия и фармация на Софийския университет Свети "Климент Охридски". И докато преди на нашите учени се налагало да ползват услугите на колеги в чужбина за разработките си, то в момента всичко се случва тук и сега - в България. 

"По отношение на изследванията, ние се занимаваме с така наречените дисперсни системи. Това са малки частички с нанометрови размери. Не можем да ги видим с око, само с микроскопи. Те се използват във фармацията, в козметиката. Едни от изследванията ни през последните години са да получим такива малки частички, да ги напълним с такива лекарствени вещества, и след това те могат да се използват за доставяне на лекарствените молекули в съответните органи за лекуване", подчерта професорът по физикохимия Николай Денков.

Проф. Денков коментира с вълнение мястото си сред най-големите в света в престижната класация на Стандфорския университет. 

"Най-много се гордея с това, че успяхме да покажем, че в България може да се прави наука на световно ниво. Това е най-вдъхновяващото за хората, които идват след нас, за да знаят, че няма нужда да имигрират, няма нужда да ходят в чужбина. Да знаят, че има условия в България, за да направят нещо, което да бъде световно признато. Това е нещото, което най-много ме радва в тази класация", сподели проф. Денков.

В класацията друг българин изпреварва нобелови лауреати. Това е професор Николай Витанов от Физическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Всъщност преобладават имената на български учени с разработки в областта на химията и физиката. 

"Тези две науки имат сериозни традиции в България, по времето на комунистическия режим те не бяха засегнати", обясни проф. Витанов.

"При нас винаги състезанието е било, ако има научно състезание, с най-добрите в света", отбеляза проф. Денков.

За място сред най-добрите в света състезанието продължават и новите ни надежди като д-р Диана Чолакова от факултета по химия и фармация в Софийския университет, която печели първото си международно отличие още като студент, а сега работи върху малките капчици, които са навсякъде около нас. 

"Ние знаем, че като отидем на конференции тези професори, които са наши учители, са оценени и всъщност на най-топ нивото, друг е въпросът дали това се знае от цялата българска общественост", коментира д-р Чолакова.

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова и оператора Златимир Петров.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Хари
преди 3 години
BG ON AIR, благодаря, че показвате високо оценените от Станфорд светила на българската и световната фундаментална наука в естественната им среда. Учудвам се, защо демонстрират някакви си ерзац прибори, компютри и апаратури на чужди фирми, а не екстра-качественните с надпис Invented and made in Bulgeria.Особенно ми повдига националната гордост момиченцето, което с микроскоп установява, че "тези капки могат да деформират формата си" това е наистина гениално прозрение "деформиране на формата" ... Сигнализирай за неуместен коментар