Йордановден: Търг за кръста в Благоевград, спасиха удавник в Русе...

По различни начини протече традицията в градовете в страната

06.01.2021 | 17:55 Редактор: Ивет Арабова

Ритуално хвърляне на кръста по различни начини имаше в цялата страна. Русенец освен кръста спаси и мъж, който се дави. В Благоевград богоявленският кръст беше потопен в съдове в двора на църквата. В Бургас участниците за спасяването на кръста бяха над 50. Тази година заради противоепидемичните мерки плажът беше заграден с мрежи и бургазлии наблюдаваха ритуала отвисоко. 18-годишният Иван Гайтанов извади кръста от ледените води. 

"Пожелавам си здраве и да минават трудните времена", каза Иван Гайтанов.

В Русе церемонията беше белязана от неприятен инцидент. При скачането в ледените води на Дунав младеж, който празнува имен ден, получи температурен шок. 26-годишният Теодор Цветков, който спаси Богоявленския кръст, се върна, за да помогне на момчето и заедно с останалите участници в ритуала го извадиха от водата. 

"Пожелавам на всички русенци да бъдат по-смирени, по-добри и да си помагаме взаимно", призова младежът, който хвана кръста.

Богоявленският кръст в Благоевград тази година не беше хвърлен в реката. С цел спазване на мерките, водосветът се случи в двора на църквата "Въведение Богородично“, като кръстът беше потапян в различни съдове. С търг в двора на храма се реши кой да отнесе Богоявленския кръст за 40 дни у дома си. 

Празникът Богоявление в Кърджали започна пред манастирски комплекс "Св.Йоан Предтеча“. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева прие строя на 68 бригада "Специални сили“, а Пловдивският митрополит Николай освети бойните знамена и водите на река Арда. Кръстът за поредна година бе изваден от Величко Карабоюков. 


 
"За шести път спасявам кръста, пожелавам си да сме вярващи и да спазваме традициите", сподели той.

Във Велико Търново кръстът не беше хвърлен във водите на река Янтра. Традицията беше нарушена заради световната пандемия, но ритуал се състоя в Националния военен университет. Късметлията, който извади кръста от басейн на плаца на военния университет, беше 20-годишният курсант Тихомир Стоянов. 

"Най-вече здраве и успех занапред, всичко да е както преди", пожела си Тихомир.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК