fallback

Лекарите се чувстват по-уверени след почти година от срещата с Ковид

Усложненията след Ковид - при всеки е индивидуално дали ще се появят, каза д-р Ива Мирчанова

05.01.2021 | 21:10 Автор: Юлия Христова

Какво може да намали риска от усложнения при Ковид-19?

Усложненията след Ковид - при всеки е индивидуално дали ще се появят. Инфекцията причинява запушване на малките съдове, засяга най-много белия дроб и сърцето. Това каза за "Денят ON AIR" общопрактикуващият лекар д-р Ива Мирчанова и допълни: "От последният месец добавих в терапията на пациентите си и съдови протектори".

По думите ѝ от началото на кризата сме научили доста за самото заболяване.

"Една голяма част от хората вече са се срещали с Ковид - няма да е съвсем на бяла дъска. Голяма част от тях знаят какво да правят. Лекарите се чувстват по-уверени след почти година от срещата с вируса. Ваксината е допълнение към изграждането на колективния имунитет", заяви още тя за Bulgaria ON AIR.

Според нея хората предпочитат да си правят PCR тестове, а не антигенни.

"Получихме средствата, които ни бяха обещани. Не мисля да се ваксинирам, не съм от рисковите контингенти, но е важно как се лекува Ковид", обясни лекарката.

Всяка ваксинация крие рискове, посочи още д-р Ива Мирчанова и каза, че трябва да минат години, за да се кажат какви "за" и против" има относно нея.

"Ваксинацията няма да е моментно действие, ще е в рамките на няколко месеца. Ковид не е нито пневмония, нито тромбоза, той води до тромбозиране на малките съдчета. Вторично започва бактериалната пневмония", допълни тя.

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback