Ковид ваксини: Коя е по-ефективна и какви рискове крие реваксинацията

Вече се прилагат 5 препарата срещу коронавируса

05.01.2021 | 19:08 Редактор: Радостина Димитрова

Ефективността на всяка от ваксините ще стане ясна тепърва, след като се видят дългосрочните резултати от прилагането им. Заради пандемията разработването им беше реализирано в много кратки срокове.

В световен мащаб вече има пет ваксини, които се прилагат. При този богат избор от продукти срещу Kовид-19 все още без отговор остава въпросът коя от ваксините е по-ефективна.

"Ваксините, които се базират на вирусни вектори, това не са цели вируси, но там имате вирусна частица, тоест и част от гръбнака на вируса, в който се носи генът. Единственият проблем, който се коментира, е, че ако се наложи да се прави реваксинация, тоест не две дози, ако се наложи например през няколко години да се ваксинираме, има опасност имунната система да се развие към самия вектор. Това няма да доведе толкова до странични ефекти, колкото е възможно просто ваксината да не работи при самото поставяне - да не се образуват неутрализиращи антитела или друго. Докато при РНК ваксините възможността да се развие отговор ще е по-слаб", заяви директорът на Института по биология и имунология на размножаването към БАН проф. Солен Хайрабедян.

Той сподели, че той би избрал  РНК ваксина, а не векторна, каквато е например китайската.

"Китайската ваксина, ако е тази, за която си мисля, тя е с атенуиран вирус, целият вирус е убит – класическите постулати в тези науки смятат, че колкото по-голяма част от вируса присъства във ваксината, толкова е по-силен отговорът и по-продължителен. Лично аз имам резерви към пълен вирус, дори да е напълно убит, тъй като част от белтъците на този вирус и неговите продукти е възможно да активират определени съставки на вродения имунитет. Аз лично бих си избрал ваксина, която е абсолютно пречистена, тоест такава, която кодира само един белтък", каза още ученият.

Какъвто и тип ваксина да се използва тя би била потенциално опасна за хора, които имат силно развита реакция към някоя от съставките.

При първите имунизирани в България до момента е съобщено за четирима души, които са проявили странични реакции към ваксината на Pfizer и BioNTech.

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК