Патриарх Неофит: С нова надежда прекрачваме прага на 2021 г.

"Новолетието да ни донесе повече радости, сбъднати надежди и мечти", казва още той

01.01.2021 | 16:30 Редактор: Ивет Арабова
Патриарх Неофит: С нова надежда прекрачваме прага на 2021 г.

В първия ден от новата година митрополит Антоний отслужи тържествената Света Василиева литургия в катедралния храм "Свети Александър Невски". Църквата отправи и послание към миряните. В него българският патриарх Неофит изразява надежда изминалата 2020 г. да ни е направила по-мъдри и още по-мотивирани да се борим заедно за дара на живота. 

Ето и цялото обръщение на патриарх Неофит:

"ВЪЗЛЮБЕНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

С благодарност към Бога и с нова надежда за България и за целия свят прекрачваме прага на 2021 г. от Рождеството по плът на нашия Господ, Изкупител и Спасител Иисус Христос. Той, чрез Когото всичко е станало, Който отвека е бил и вовеки остава за всички нас "пътят и истината и животът“ (Ин 14:6), е и Този, с Чието божествено Въплъщение вече трето хилядолетие човечеството отмерва историческото време, обновявайки с всяка изминала година паметта за онова решаващо събитие от богочовешката история, което завинаги промени нашия свят, като посочи на всички пътя към спасението и към вечния живот. Светът, в който Христос Господ някога дойде, за да го обнови, беше свят на тъгата, скръбта, безнадеждността, управляван от греха и смъртта, от "поднебесните духове на злобата“ (Еф. 6:12).

С Рождеството на Христа, и особено с Неговото славно Възкресение, този свят веднъж и завинаги беше облян от божествената Светлина, която и сега огрява живота и пътя на всеки човек към неговото лично преображение. С Рождеството на Богочовека историята на човечеството, някога лутаща се из лабиринтите на суетните езически вярвания, стана история богочовешка, придоби смисъл и има цел. И тази цел е най-високата, възможна за човека -достигането на обожение и наследяване на Царството Божие, Царството на обновеното творение, на новото небе и новата земя (Откр. 21:1), където "… ще отрие Бог всяка сълза, … и смърт не ще има вече“ (Откр. 21:4), Царството на Светлината и на вечния живот в лоното на Отца.

Огрени от тази божествена Светлина още тук, на земята, окрилени от нашата вяра, споделяйки нашата обща непомрачена надежда, и днес, както при раздялата ни с всяка стара година, ние се молим Новолетието да ни донесе повече радости, сбъднати надежди и мечти. Да бъде година, през която всеки от нас и всички заедно да разгърнем потенциала си като постигнем още много благословени от Всеподателя Бога достижения и успехи като общество и като народ.

Надяваме се и се молим изминалата 2020 г., която не само за нас, но и за целия свят, беше година на невижданото изпитание на пандемията от новия и непознат доскоро на човечеството вирус, да ни е направила по-мъдри и още повече мотивирани да се борим заедно за дара на живота – за дарувания ни от Бога земен живот, в очакване и подготовка за вечния, защото Бог иска да имаме живот и да го имаме "в изобилие“ (Ин 10:10).

Благодатта и мирът на нашия Господ Иисус Христос и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас!

За много и благословени години!

† НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ"

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
1 rate up comment rate down comment 0
Аз съм пътя...
преди 3 месеца
Молбата ви драги Неофите е приета при нас със входящ номер 123456 и ще бъде разгледана възможно най-бързо. До тогава моля само дистанционна форма на контакт. Амин Св. ПЕТЪР Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 месеца
Всички се молят за здраве през таз година Сигнализирай за неуместен коментар