fallback

Майка за онлайн обучението: Децата хапват и пийват, все едно не са в час

Не е достатъчно ефективно, особено при малките, споделят родители

31.12.2020 | 19:40 Автор: Юлия Христова

Учениците от 5 до 12 клас няма да се връщат в училище до края на януари. Това става ясно от заповед на министъра на образованието. От понеделник обаче на училище отново ще са децата до 4 клас. След повече от месец врати отварят и детски градини и ясли. 

Таня има две дъщери. Едната е в четвърти клас, а другата е първокласник. Тя казва, че на по-малката ѝ е много трудно да учи дистанционно. 

"Първите месеци госпожите се опитваха да изградят навици на поведение в училище, кога да се обаждат, кога да вдигат ръка. Тъкмо бяха постигнали някакви резултати и сега по време на онлайн обучението изобщо нямат усещането, че се намират в час. Госпожата си говори, те се въртят на стола, стават, разхождат се, хапват си, пийват си", каза майката.

Самата Таня е преподавател по английски език и е работила в няколко детски градини. Решава да се откаже от работата си, за да може да помага на децата с ученето. Казва, че ще ги пусне от 4 януари на училище. 

"Има притеснение, но човек може да се зарази не само в училище, а навсякъде. Можем да отидем до магазина и пак да се заразим. Няма как да се изолираме напълно, да живеем в някаква барокамера", допълни тя.

Според нея онлайн обучението не е достатъчно ефективно, особено при малките. А Рая също няма търпение да се върне в класната стая. 

"Да, защото не съм виждала приятелите си от доста време, защото си играем, забавляваме се", сподели момичето.

Детските градини и ясли също са готови да отворят в първия работен ден от новата година. Няма да се изисква от родителите да представят медицинска бележка, че детето е здраво. 

"На 4 януари сме готови да посрещнем децата. Искам да кажа на тези родители, които желаят децата им да посещават да заповядат, всички сгради и групи ще бъдат отворени. Необходимо е само едно уведомление да пуснат до директора. Те могат да се теглят от сайта на детската градина, но могат да се попълнят и тук на място" каза директорът ДГ "Слънце” Елеонора Попова. 

Според властите, следващата седмица ще бъде показателна за развитието на пандемията у нас, тъй като много хора ще се върнат на работните си места, а най-малките ученици в класните стаи.

Вижте повече в репортажа на Рени Минкова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback