"Евростат": Българите харчат най-много в ЕС за комуникации

По текущи цени стойността на ползваните от българите комуникационни услуги е 1,776 млрд. евро

31.12.2020 | 06:00 Редактор: Радостина Димитрова

България е на първо място в Европейския съюз (ЕС) по дял на разходите за комуникации от разходите на домакинствата през 2019 г., показват данни на европейската статистическа служба "Евростат".

Общо 4,7% от разходите на домакинствата у нас са за комуникационни услуги, в които влизат пощенски услуги, телефонно и телефакс оборудване и услуги.

По текущи цени стойността на ползваните от българите комуникационни услуги е 1,776 млрд. евро, което е малко под 3% от БВП, става още ясно от данните.

На второ място по разходи за комуникационни услуги е Хърватия, а на трето – Гърция. Румъния и Словакия допълват топ 5, предаде Investor.bg.

На последно място е Люксембург с 1,3% от разходите. Сред петте страни от ЕС, където домакинствата харчат най-малко за комуникационни услуги, са още Австрия, Дания, Полша и Белгия.

През 2019 г. домакинствата в ЕС са похарчили 175 млрд. евро за комуникации. Това представлява 2,4% от общите разходи за потребление на домакинствата – двойно по-малко от разходите в България.

От всички разходи на домакинствата тези за комуникации отбелязват най-значителен спад през последното десетилетие в ЕС. От 2009 г.  до края на 2019 г. те се свиват от 3% до 2,4% средно за ЕС.

Най-големият спад е регистриран в Естония (от 4% до 2,3%, или с 1,7 пр. п.), Нидерландия (1,1 пр. п.), Франция (1 пр. п.), Ирландия и Полша (с по 0,9 пр. п.).

В Румъния, Хърватия и Швеция е отбелязан най-силен ръст на разходите за комуникации.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК