След 11 дни борба за кислород: Лекари спасиха 2-месечно бебе от Ковид-19

Детето вече е здраво и в дома си с родителите си

29.12.2020 | 19:44 Редактор: Ралица Братанова

Семейство в Пазарджик получи своето празнично чудо. Двумесечният им син е най-малкият пациент с коронавирус, който беше излекуван успешно в местната болница. 

Момченцето вече е у дома и радва своите родители след 11 дни борба за кислород. 

Малкият Любомир се ражда на 20 октомври. Той е първото дете на Йорданка и Светослав. Само на 45 дни детето обаче е прието в болница с висока температура, дихателна недостатъчност и прояви на септичен шок. 

"Не реагираше, не функционираше. Изобщо - само стои, гледа в една точка и нито мига, нито шава, нищо. Все едно, че е мъртво, само че с отворени очи", споделя майката.

Бебето е прието от дежурните лекари в пазарджишката болница.

"Видях, че е в много тежко състояние, шоково, цианозирало, без периферни пулсации и на фона на кислородотерапия. Съответно прецених, че няма смисъл да го бавим, грабнах го и го докарах в интензивното", разказва д-р Беатрис Саваджиян.

Медиците правят бърз тест на детето, който се оказва положителен, а резултатът се потвърждава и с PCR изследване. И така започва триседмичната борба на Любомир за кислород. А лекарите прибягват и до преливане на кръвна плазма.

Усилията им да спасят детето се възнаграждават и то вече е у дома.  А освен за медиците, тези седмици се най-трудни и за родителите на Любомир, които получават информация за него само по телефона. 

"Това за една майка и един баща е огромна мъка. Бебе на 45 дни да ти го вземат ей така и да стои в болницата 21 дни", споделя Йорданка.

И благодари на лекарите, че са спасили детето ѝ.

Вижте повече в репортажа на Ангел Узунов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК