Ще подаваме сигнали за нередности на пътя в нова е-платформа

Може да съобщаваме за дупки на пътя, липсващи мантинели, проблем с маркировката

28.12.2020 | 19:11 Редактор: Радостина Димитрова

Двама шофьори са били засечени на шофират с близо 190 км в час на връх Бъдни вечер. Общо нарушенията по пътищата по празниците са били над 12 хиляди, съобщиха от пътна полиция. Отнети са 300 шофьорски книжки.

На този фон стана ясно, че скоро шофьорите ще могат да подават сигнали за нередности на пътя в нова електронна платформа. В последния почивен ден за Коледа трафикът е спокоен, отчитат от "Пътна полиция". По-интензивен се очаква да е той на 31 декември и на 3 януари, когато приключват почивните дни около Нова година.

"Всеки ден от тези празници е изключително динамичен. Към момента за днес няма натоварвания по основните пътища, на входовете на столицата също трафикът е спокоен, никъде не се забелязват задръствания и образувания на колони", каза гл. инспектор Лъчезар Близнаков.

По-малко са били и инцидентите в четирите почивни дни между 24 декември и 27 декември. Катастрофите са били 230, докато за същия период миналата година са били 270.

С промени в Закона за пътищата от следващата година граждани ще могат да подават сигнали за нередности на нова електронна платформа. На нея те ще могат да съобщават за дупки на пътя, липсващи мантинели и проблем с маркировката.

"Не трябва да отменя задължението на стопаните на пътя 1-2 пъти годишно да проверяват пътищата дали са годни. Това, че ние ще разчитаме, че гражданите ще подават някакви сигнали, не отменя задължението на стопаните на пътя да извършват тези проверки", заяви Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики.

Сигналите, които предупреждават за риск, ще отиват директно до стопаните на пътищата, които от своя страна трябва да отговорят какво са предприели.

"Трябва всички да си даваме ясната сметката, че тези проблеми са свързани с финанси и липсата на финанси в някои случаи. За по-бързата реализация съм леко скептична, познавайки администрацията как работят", посочи Русинова.

Според експертите по този начин ще се намалят катастрофите и смъртността на пътя. Предложените законови промени вече са публикувани за обществено обсъждане.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК