На първа линия: Ето как ваксинират медици в цялата страна

Омръзна ми да живея в напрежение и притеснение, каза директорът на МБАЛ-Шумен

28.12.2020 | 14:28 Редактор: Юлия Христова

Ваксиниране и в още няколко областни града. По примера на други директори на здравни заведения директорът на МБАЛ-Благоевград д-р Огнян Митев даде пример като стана първият ваксиниран в областта срещу коронавирус. Първите дози от ваксината бяха разпределени в лечебните заведения в областта.

"Общо за Благоевградска област ни дадоха 40 флакона, което означава 200 дози, един флакон има по 5 дози. Това, както разбирате е символична бройка, но месец януари чакаме много по-големи количества и тогава ще бъде масовата имунизация", каза д-р Веселка Мончева от РЗИ – Благоевград.

Днес започна ваксинирането срещу Ковид-19 и във Варна. Още от сутринта десетки медици се наредиха на опашка пред един от кабинетите в Регионалната здравна инспекция. Записалите се са над 2200 от общо 5300 за Варна и областта. Със сегашните дози ще бъдат ваксинирани 450 медици на първа линия, а първият имунизиран е лекар от Белослав с 20-годишна практика. 

"Да, вярвам, затова се и имунизирам. Нормално е да има някакви опасения, всеки би трябвало сам да стигне до извода. Да наблюдават кампанията и резултатите. Чувствам се съвсем нормално, не съм се приготвял специално за това, идвам от нощно дежурство“, заяви д-р Веселин Василев. 

"Надяваме се около 15-17 януари да започне втората вълна на ваксинация и на територията на Варна, едновременно със София, Пловдив и Бургас. Зависи колко ваксини ще дойдат втория транш, има записани полицаи, които също са от тези, които са на първа линия. Учителите, възрастните хора от домовете за стари хора също“, посочи Стоян Пасев, областен управител на Варненска област.

В Шумен общо 30 медиците бяха подложени имунизация, която беше извършена в специално обособен кабинет. 

"Ваксинирах се и призовавам всички да направят това, тъй като ми омръзна, честно казано, да живея в напрежение и притеснение. Първо се притеснявам за здравето на близките си, след това на работното място е напрегнато и се притеснявам за живота и здравето на персонала на болницата и този на пациентите", обясни д-р Димитър Костов, директор на МБАЛ-Шумен.

Ваксините от София пристигнаха тази сутрин във Враца с автомобил на Регионалната здравна инспекция. Областта разполага с общи 250 дози. 

"Сутринта ваксината е извадена от минусовата температура. Доставена е в хладилна чанта на плюсова температура, с охладители - хладилно съхранение от 2 до 7 градуса. Така в такава температура е годна 5 денонощия, броено от сутринта от 8:00 часа, когато е извадена. Днес веднага с пристигането изпращаме ваксините в хладилниците на имунизационните кабинети, където ще се поставят. Значи смятам, че днес и утре ще бъде поставена ваксината", каза д-р Кети Ценова, директор РЗИ-Враца.

Броят на медицинските лица,  желаещи да се ваксинират срещу Ковид, в Северозапада България до момента е 1661. Имунизация за днес не е предвидена във Монтана и Видин. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК