Имунизацията започна и в Бургас, и в Пловдив

Само днес ще бъдат имунизирани 163-ма медици от 12 болници в Пловдив

27.12.2020 | 13:40 Редактор: Радостина Димитрова

В този кабинет днес беше извършена първата ваксинация срещу Ковид- 19 в Бургас. Първият медик, който беше ваксиниран, е медицинската сестра Златина Парушева, която е с 40 години стаж и от самота начало на откриването на триажния център дава дежурства. Днес, утре и вдругиден в УМБАЛ Бургас ще бъдат ваксинирани общо 75 медици.

И в Пловдив точно в 10 часа стартира имунизацията. Първият, който се ваксинира беше д-р Иван Маджаров, председател на лекарския съюз.

Веднага след него ваксина получи медицинска сестра в отделението по Спешна медицина, която е с 48-годишен стаж, а трети беше лекар с 33 години опит.

Само днес ще бъдат имунизирани 163-ма медици от 12 болници в Пловдив. От Здравната инспекция очакват за няколко дни да бъдат използвани всички 1000 ваксини, които пристигнаха в Пловдив.

Ваксината е изкарана половин час преди това и тя вече е на стайна температура.

Три медицински сестри са първите ваксинирани в Бургас - Златина Парушева, която работи в триажния център към държавната болница, и две медицински сестри от реанимация.

"Призовавам всички хора - нека се ваксинират, да не мислят скептично, за да спре тази пандемия, да можем отново да се прегръщаме, да виждаме нашите близки, аз не съм виждала своите деца 6 месеца", заяви медицинската сестра от УМБАЛ Бургас Надежда Попсавова.

"След като виждаме толкова много смърт, особено на близки на колеги, това просто мисля, че е задължително всеки от нас да се ваксинира", каза друга сестра от УМБАЛ Бургас - Димитрина Обретенова.

Първият лекар от държавната болница, който си постави ваксина, е д-р Владислав Русинов.

"Трябва всички да се ваксинират, според мен, нали това беше целта на ограниченията - да се забави всичко, за да може след това да се ваксинират останалите хора, които не са боледували" посочи д-р Русинов. 

1900 медици от Бургаска област са изявили желания да бъдат ваксинирани срещу Ковид-19 на първи етап.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК