2020 за личните лекари - без почивка и лечение по телефона

Д-р Гергана Николова е общопрактикуващ лекар с 30 години стаж

22.12.2020 | 20:13 Редактор: Искра Ангелова

Ще ви припомним една от историите, които сме ви разказвали през годината. Личните лекари се оказаха на първа линия в борбата с новата зараза от Ковид-19. Наложи им се да лекуват по телефона, без да почиват и въпреки страха за тяхното здраве и това на близките им. 

Каква е действителността в кабинета на личния лекар Гергана Николова?

Тя е общопрактикуващ лекар с 30 години стаж.

"Вторник и четвъртък имаме зелени коридори, които са създадени, за да можем да извършваме имунизации на децатa и денят започва с тях, преди да дойдат пациентите, които са рискови. Тях изтегляме в края на деня", сподели д-р Николова.

Мобилният ѝ телефон не спира да звъни и прекъсва прегледите.

"Досега, докато говорих, имам 3 пропуснати. От всички обаждания на ден - около 95 % са за Ковид-19", коментира още тя.

Наред с телефонните разговорите, работата продължава. А пред кабинета се трупат още и още пациенти. 

Оплакванията се повтарят - температура, кашлица, загуба на обоняние и вкус. Случаите на Ковид се увеличават, все повече хора минават под карантина.

"На ден провеждаме минимум 150 разговора, които продължават много, след като сме напуснали кабинета, защото тестове излизат и по друго време на деня, не само когато ние сме на работа", каза още д-р Гергана Николова.

В информационната система д-р Николова може да проследи състоянието на карантинираните пациенти. Но има проблем - здравните инспекции се бавят с отразяването на заразените в системата.

Междувременно в кабинета на д-р Николова влиза Сергин Мустафа. Преболедувал Ковид-19. След 14 дни под домашна карантина, идва за преглед и болничен. 

"Бях изолиран в самостоятелна стая, децата помагаха през вратата", сподели той.

Минали са два часа, откакто сме в лекарския кабинет, и за първи път виждаме нещо различно от напрежение в очите на д-р Гергана Николова. Един SMS с благодарности променя изражението ѝ. Това се вижда, дори под маската. 

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК