Българите сме в топ 5 на песимистите по света

Заедно сме с Италия, Хонконг, Полша и Република Корея

22.12.2020 | 14:44 Редактор: Тодор Петров
Българите сме в топ 5 на песимистите по света

България се нарежда в топ 5 на песимистите по света, заедно с Италия, Хонконг, Полша и Република Корея, показва глобално изследване на световната асоциация "Галъп интернешънъл". 

Тази година то е проведено в 41 държави по света, като са интервюирани 38 709 души. За всяка държава през периода октомври-декември 2020 г. са анкетирани около 1000 души.

У нас надеждата за по-добра 2021 г. е по-скоро крехка. 16 на сто от запитаните българи вярват, че предстоящата година ще е по-добра от пандемичната 2020 г., за 45 на сто обаче тя ще е дори по-лоша, една четвърт очакват да е същата, а останалите не могат да преценят. 

Така страната ни се нарежда сред топ 5 на песимистите по света с 29 пункта превес на песимистичните очаквания спрямо оптимистичните. Италия е с 43 пункта превес на песимистичните очаквания спрямо оптимистичните, Хонконг - 34 пункта превес на песимистичните очаквания, Полша - 32 пункта превес на песимистичните очаквания, Република Корея - 22 пункта превес на песимистичните очаквания. 

Българите изглеждат силно песимистични и на фона на останалите държави от ЕС, където обобщеното ниво на песимизъм е 31 на сто от всички запитани, а на оптимизъм - 35%, сочи проучването, цитирано от БТА.

Що се отнася до очакванията за икономическата ситуация, настроенията у нас отново са по-скоро негативни. Едва 5 на сто от българите очакват година на икономически просперитет, 64 процента смятат, че 2021 г. ще е година на икономически трудности, а 20 на сто очакват икономическата ситуация в страната да е същата като през 2020 г. Останалите се затрудняват да отговорят. И по този показател страната ни е сред топ 5 на негативните отговори. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК