Ресторантьори и търговци на протест, искат ефективна подкрепа

Сачева коментира, че няма неравнопоставеност в това, че ресторантите в хотелите ще отворят, а другите- не

21.12.2020 | 19:12 Редактор: Ивет Арабова

Ресторантьори, бармани, сервитьори и търговци се събраха на протест в Бургас и Пловдив. Те настояват за ефективна подкрепа на туристическия бизнес от държавата в условията на наложеното частично затваряне. Според протестиращите държавата налага двойни стандарти, като затваря заведенията, а оставя отворени големи търговски обекти.

Протестиращите в Бургас поставиха на площада елха с играчки, символизиращи умиращия бизнес. Според тях вместо коледни подаръци правителството е нанесло поредния жесток удар на целия туристически бранш. Христо Бардуков е собственик на ресторант в Созопол. 

"Персоналът, който имаме, понеже е целогодишен обектът, оставихме хората, живеят в квартирата и им спряха тока. Като не получават средства и евентуално, ако получат държавната помощ януари месец, как да си платят тока ноември", коментира Бардуков.

"Не мисля, че в едно заведение има чак толкова голяма заплаха - като могат масите да се разредят на метър- два и да се спазват всички изисквания", смята сервитьорката Неделина Маринова.

Протестиращите настояват държавата да заплати минимум 75% от осигурителния доход на останалите без работа в сектора за периода на извънредната обстановка и още. 

"Да се покрият 100% от осигурителната тежест на работещите, които в момента не са освободени, на хората, които се занимават с доставка на храни по домовете", обясни исканията на протестиращите организаторът на демонстрацията Живко Табаков.

Протестиращите в Пловдив настояват за прилагане на мерките на регионален принцип и изтъкват, че за последните два дни в града има само 22-ма приети в болница. От Общинския кризисен щаб обаче взеха окончателно решение, да отменят коледния базар в Пловдив, но да организират заря за посрещането на Нова година. Министърът на социалната политика Деница Сачева коментира в Добрич, че няма неравнопоставеност в това, че ресторантите в хотелите ще отворят, а другите- не.

"Ресторантите, които са в хотелите, не могат да получават тази помощ за затворените бизнеси, докато затворените ресторанти - могат", обясни тя.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК