Свещеници благословиха медици и пациенти във ВМА

Инициативата се осъществява с благословението на патриарх Неофит

21.12.2020 | 16:17 Редактор: Ивет Арабова

В навечерието на Рождество Христово духовници влизат в болници, за да вдъхнат кураж на пациентите. Общо 30 свещеници ще помажат болните и ще им подарят икони. От Патриаршията заявиха, че вратите на храмовете ще са отворени за Рождество Христово, но призоваха миряните да пазят себе си и свещениците и увериха, че богослуженията ще бъдат излъчвани по телевизията.

Първата болница, която посетиха, беше ВМА, където ги посрещна проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

"Благодарим ви, че се грижите за душите на нашите пациенти. В тези трудни моменти човек има нужда от всякакъв вид подкрепа. А вашата е такава, каквато ние не винаги можем да им дадем. Благодарим на Негово Светейшество Неофит Патриарх Български за тази инициатива, чрез която изказвате своята съпричастност със страданията на българския народ и опора за нашите медици, че не са сами в тази битка", заяви началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.

"Днес е първият ден, в който духовници от столицата ще отидат в болничните заведения по програма, за да посетят болните и в тези празнични дни да им повдигнат духа и да им влеят кураж в лечението. Има групи свещеници, които ще минат и при общоболедуващите също да ги помажат, също да им подарят по една икона, духовно да ги възрадват в тези празнични дни", каза Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, Викарий на Софийския митрополит.

Свещениците са разделени на 2 групи. При общоболедуващите влизат духовниците, които не са се сблъскали с вируса, а в Ковид отделенията са преболедувалите вируса. Един от тях е Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп. Той е прекарал вируса у дома. 

"Не мога да определя дали беше сложно, или тежко , тъй като една е фазата, през която съм преминал, но беше лечение, което продължи повече от 20 дни", обясни той.

Иконите за пациентите бяха осветени в църквата "Света неделя". Инициативата ще продължи до Коледа, а след Нова година - за Богоявление, от 5 до 7 януари. 

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Снимка: Пресцентър на ВМА

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК