Светлозар Желев: Не бива да зачеркваме 2020 г. като пропиляна

Според него трябва да помним важните неща

20.12.2020 | 16:16 Редактор: Ралица Братанова

Книгите ни помагат да запазим духа и психиката си в трудните времена, в които живеем. В това вярва Светлозар Желев, директор на Националния център за книгата и Литературен клуб "Перото" към НДК. Какви са уроците на неговата 2020 година?

Животът на Светлозар Желев е изцяло свързан с книгите в личен и в професионален план. 

"Както често казвам "дишам мастило" буквално, за мен то е не просто удоволствие, а наистина призвание и мисия", сподели той.

2020 година обаче е трудна и за него, макар че успява да издаде две книги – "За бавното живеене и насладата от живота" и "България за напреднали". Кризата предизвикана от коронавируса нанася огромен удар върху книгоиздаването, но не това е най-голямата беда. 

"Тази година ми донесе огромно разочарование по отношение на тоталното разделение, дори спрямо коронавируса. Хората се разделиха на едни, за които това е просто грипче и други, които потънаха дълбоко в страха. Другото голямо разделение е на ваксъри и антиваксъри, в което тепърва 2021 ще живеем", коментира Желев.

Според него някак си сме загубили разума и критическото си мислене.

"Социалните мрежи ни накараха да реагираме първосигнално, да кликваме лайк или не, да се нахвърляме един върху друг, да съдим и да произнасяме присъди, да хейтим без да се замисляме какво означава това", коментира още той.

Светлозар Желев не подминава и другото голямо разделение – в оценката какво е България и къде е България

"Ние изключваме от България 2 милиона българи, които живеят извън границите на страната. Те не са само ресурс икономически, но те носят България в сърцата си", смята той.

Според Желев в никакъв случай не бива да зачеркваме 2020 година като пропусната или пропиляна. Напротив, трябва да помним важните неща, които се случиха и да направим собствените си изводи.

"В момента буквално забравяме 20 век – ужаса на нацизма и комунизма, испанския грип отнел живота на 1/3-та от населението, трагедията на Африка и СПИН. Всички тези неща човечеството е преминало и ги е преодоляло. Ще преодолеем и това", категоричен е той.

А в дните на несигурност литературата е жизнено важна за оцеляването на духа и психиката на всеки от нас. 

"Вярвам, че книгите са нещото, което ще ни даде тази възможност да си подадем ръка и да преминем през това по-силни и по-добри, най-важното! Затова ако още не сте избрали подарък за Коледа, изберете книга – за да подарите надежда и смисъл", призова Желев.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК