ПВЦ на галерията във Велико Търново, жителите с подписка против ремонта

Според недоволните поставянето на ПВЦ дограма не отговаря на архитектурния облик на галерията

18.12.2020 | 14:52 Редактор: Радостина Димитрова

Ремонт на емблематична сграда във Велико Търново разбуни духовете. Подмяната на дограмата на Художествената галерия "Борис Денев" предизвика бурни реакции в социалните мрежи. Започна и подписка за спирането на ремонта в този му вид.

Регионалната художествена галерия се ремонтира по трансграничен проект между България и Румъния за 750 хил. евро. Според недоволните поставянето на ПВЦ дограма не отговаря на архитектурния облик на галерията. 

"Той е по-евтин, но изглежда не на място. Не може в това пространство, тук, да има такава евтина дограма", заяви адвокатът, общински съветник и инициатор на подписката да се спре ремонта Калоян Янков.

"Тук ще използвам случая да сравня – паметника, зад нас на Патриарх Евтимий. Аз не мисля, че би било същото, ако паметникът беше направен от пластмаса, като дядо Коледа на Коледен базар", коментира и друг подкрепящ спирането на ремонта - архитект Радомир Данков.

Над 1000 души искат в подписка спирането и преосмислянето на ремонта.

Собствениците на сградата - община Велико Търново, както и подкрепящите проекта, имат своето обяснение за изпълнението на ремонта.

"Дограмата ще е ПВЦ, но няма да е това, което виждате в момента. То ще е пак двукрилно, с по-дебели профили", обясни главният архитект на Велико Търново Николай Малаков.

Това са така наречените шаблони, т.е., за да се види една дограма дали може да пасне, рамката, излизанията, дъгата дали ще се отнеме, т.е. това е един шаблон, който има за цел да се види, как рамката ще легне върху гнездото", отбеляза идеологът на проекта и общински съветник архитект Драгомир Йосифов.

Сграда не е паметник на културата, но е сред емблематичните за Велико Търново.

Заедно с паметника "Асеневци" галерията създава познатия в днешно време ансамбъл в местността Боруна – една от визитните картички на града.

Въпреки частичното преосмисляне на проекта и гаранциите, че дограмата няма да е от този материал обществеността във Велико Търново ще следи, как се изпълнява ремонта.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата и във Facebook ТУК