Доц. Кунчев: Има график кога са пиковите часове в магазините

"Санкции ще има и за потребителите при нарушаване на мерките", каза Лъчезар Борисов

17.12.2020 | 15:05 Редактор: Искра Ангелова

Държавата и търговските вериги се разбраха - повече проверки и удължено работно време на магазините. Полицията ще се намесва, ако има струпване на много хора.

Хранителните и нехранителните вериги ще продължат да спазват тези мерки, голяма част от тях са реорганизирали своята дейност. Тя е организирана по начин, по който се използват много повече дезинфектанти, проверки на входовете. Някои от веригите са удължили своето работно време. Това каза на брифинг министърът на икономиката Лъчезар Борисов след среща с представителите на търговските вериги.

Той подчерта, че някои от тях са назначили повече охрана, а пропускателният режим ще бъде на високо ниво.

"Това, което се очакваше на срещите от нас, е да съдействаме по отношение на опашките, които се струпват пред търговските вериги. Вече съм провел разговори с министър Терзийски. Той от своя страна е провел разговори с главния секретар на МВР. Така че такава възможност ще им бъде оказана и в момента се прави план график, по който на главния секретар на МВР ще бъдат предоставени информация за търговските вериги и техните места, така че по празнциите да не се допуска ситуация, в която да се нарушат противоепидемичните мерки", категоричен е министър Борисов.

"Ние поемаме ангажимент да бъдем много строги за отношението към изпълнението на тези мерки. Санкции ще има. В този процес, освен МВР, РЗИ, пожарната, ще включа и КЗП. Те ще подават съответните сигнали", подчерта министърът на икономиката.

"За да избегнем неразбирането, трябва да кажа, че има 3 институции, които приеха много сериозно изпълнението на мерките. Това са хотелите, училищата и големите вериги. Но от другата има едни заведения, които 24 часа след въвеждането на мерките - намериха в интернет да организират партита, да заключват вратите и да не пускат полицията, както и да измислят пароли за влизане", каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Според него българинът е цар в това отношение, но все пак благодари на ръководителите на големите хранителни и нехранителни вериги за всичко, което са направили.

"Това, което не могат да изпълнят собствениците и организаторите, е да регулират в пълна степен тълпата, която се събира отвън. Чрез удълженото работно време - хората могат да пазаруват спокойно. Във всеки един магазин има графика на пиковите часове, но ако избегнем това струпване - ще избегнем да се заразяваме един друг", коментира още доц. Кунчев.

Той подчерта, че ще съдействат на магазините с екипи на РЗИ, МВР. 

"Каквото и да направим, ако хората не искат сами да се пазят и нямат съзнанието да го правят - мерките няма да бъдат адекватни. Нека призовем всички да изкараме много приятни празници и с досегашните мерки, да успеем крехката тенденция", добави експертът.

"Ние носим личната отговорност да запазим здравето на всички, струва ми се е безсмислено да си правим тест дали ще издържи здравната система", коментира изпълнителният директор на търговска верига Милена Драгийска.

Собствениците на търговски обекти пожелаха и предимства за ваксиниране на служителите им.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК