АИКБ поиска по-голяма държавна помощ за авиосектора

Пътниците по редовни линии са на критичния минимум, а поддръжката е скъпа

16.12.2020 | 14:18 Редактор: Тодор Петров
АИКБ поиска по-голяма държавна помощ за авиосектора

От Асоциацията на индустриалния капитал в България предлагат мерките за затворените бизнеси да се прилагат и за авиосектора. 

АИКБ искат подкрепата да е за последното тримесечие на 2020 г., на стойност 150 млн. лева. Парите да са от заделен от бюджета планирания дефицит с последната актуализация.

"Считаме, че мярката 60 на 40 плюс 290 лв. за всяко работно място в сферата на транспорта и туризма е работеща и дава макар и частична възможност за смекчаване на натиска върху гражданската авиация, транспорта и туризма като цяло. Но огромният спад на приходите в гражданското въздухоплаване спрямо 2019 г. достига до 80-85%. В същото време постоянните разходи, които са специфични за авиационния бранш, се запазват, а експлоатационните разходи при изпълнението на полети дори се увеличават, за да се снижи рискът от заразяване в самолетите", обясняват от АИКБ в писмо до управляващите.

"Поддържането на авиационната техника и високата квалификация на персонала изискват непрекъснати финансови вложения, а резервите, използвани досега от авиокомпаниите и бранша, практически са изчерпани. Ситуацията, в която са авиокомпаниите, е сходна с тази на фирмите, чиято дейност е затворена. Това е така, защото пътниците по редовни линии са на критичния минимум, а пътнически чартъри почти няма. Нналожително е мерките, прилагани за затворените с акт на държавен орган дейности, да се прилагат и за авиосектора и другите най-силно пострадали бизнеси", категорични са от АИКБ.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК