Вкъщи или в детската градина - темата отново раздели родителите

Много от тях са принудени да останат у дома заради децата си, други се притесняват от заразата

14.12.2020 | 21:35 Редактор: Калина Донкова

Редица държави затвориха училищата, детските градини и университетите в опит да ограничат разпространението на коронавируса в началото на годината. България не направи изключение и в началото на март бяха въведени мерки за справяне с вируса и цялостен локдаун.

Вторият срок на училищата премина изцяло онлайн, а учениците, студентите и най-малките се завърнаха в реална среда на обучение едва през септември, когато започна и новата учебна година. Образователният процес обаче премина отново изцяло дистанционно с увеличаващия се брой заболели от Ковид-19 в страната.

Сега учениците и студентите учат дистанционно, а най-малките не посещават детска градина. Ученето от вкъщи на по-малките обаче създава трудности за родителите им, които трябва да полагат грижи за децата си, докато работят. Голяма част от семействата настояват децата им да се върнат в училище или в детската градина, но други предпочитат да избягват риска от заразяване.

Двете гледни точки по темата споделят майките - Гери Турийска и Красимира Хаджииванова в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR.

"Децата са едни от най-големите преносители на вируса‘‘, сподели Гери Турийска, родител и писател, автор на анкета по темата за образованието по време на пандемията.

",Големият проблем в България е прекалено ранното затваряне праз март и прекалено късното затваряне в момента‘‘, добавя тя.

"Тези деца растат и имат нужда да общуват с връстниците си. Моето дете в последните седмици от първи локдаун започна да заеква, когато се върна в детската градина, проблемът изчезна в рамките на дни‘‘, сподели от личен опит Красимира Хаджииванова, родител и създател на сайта "Майко Мила".

И двете майки настояват всеки да има избор как да постъпи – дали да пусне детето си в клас, или да го остави у дома.

Повече по темата вижте във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК