Таско Ерменков: Хората продължават да надплащат цената на газа

Плащаме парно по прогнозна цена

14.12.2020 | 19:00 Редактор: Таня Харизанова

„Практиката на КЕВР показва, че когато има оспорване на решение на КЕВР по неспазване на процедура, какъвто е случаят, в повечето варианти комисията се самосезира и потвърждава цената, каквато е била. Това е един от вариантите. Другият вариант е да се намалят цените на електроенергията и тогава да се връщат пари, т.е. ще се приспадат от сметките. Как ще реагира – това е в правомощията на КЕВР“. Това каза в предаването „Опорни хора“ депутатът от БСП Таско Ерменков по повод решението на ВАС, че цените на тока и парното са незаконни.

Според депутата от БСП, в решението на ВАС има указания, какво да се направи. Единственият начин, ако комисията иска да потвърди цените, е да се самосезира. „Трябва да изчакаме комисията, какво ще реши. Другият вариант е хората да започнат с частни искове по това решение. Струва ми се, че частните искови няма да имат голям успех. Това ще отнеме много време. Виждате, че решението на КЕВР е от 2017 г., а през 2020 г. ВАС реши, че не е правилно“, уточни Таско Ерменков.

„Цените ги определя КЕВР“, добави депутатът. „Ние в парламента единственото, което можем да направим, е да им дадем право да сменят цените малко по-гъвкаво и да отговарят на реалното състояние. Това сме го правили нееднократно.

Лошото е, че през юли комисията излезе с една прогнозна цена, в която изчисли цените на парното и се оказа, че до този момент то не е достигнало тази прогнозна цена.

Хората плащат по прогнозна цена – т.е. надплащат едни количества газ. Според мен, това не е най-добрият начин да докажем, че договорът с „Газпром“ за промяна в ценообразуването, е в полза на гражданите. И това при положение, че те продължават да надплащат цената на газа“, категоричен е в оценката си Таско Ерменков.

Той припомни, че още през март е предупредил, че намалението на цената на газа няма да бъде 40 %, както беше обяснено, а че ще бъде между 5 и 7 %. „И ако бъде 10 %, хората трябва да скачат от радост. Прогнозата ми излезе 99 % права“, добави депутатът от БСП.

Според Таско Ерменков, това е една от причините, хората да губят вяра в „Топлофикация“, в това, че този начин на топлоснабдяване е най-добрият. „Топлофикация София“ ще бъде от тези, които са на загуба. Решението е международен одит. Тя затъва все повече в дългове към „Булгаргаз“, а това вече е опасно“, добави депутатът от БСП.

Цялото интервю гледайте във видеото!