fallback

Разбитата ферма за криптовалута - най-мащабната кражба на ток в историята на ЧЕЗ

Загубите са огромни - около 1 милион лева

14.12.2020 | 14:10 Автор: Искра Ангелова

Ферма за криптовалута е направила най-мащабната кражба на ток от ЧЕЗ. На около 1 милион лева се оценяват щетите. Кражбата е ставала от сградата на бившето ТКЗС в село Хераково. Това е най-голямата кражба на електроенергия в историята на ЧЕЗ. Прокуратурата започва разследване.

Била е открита множество техника за добиване на криптовалута. Злоупотребата е станала, след като към електрически стълб е била присъединена незаконна трансформаторна мрежа. Тя е захранвала множество копачки за криптовалута.

В събота, когато е подаден сигналът от ЧЕЗ, са пристигнали екипи на полиция. Те не са открили никой в помещението. А от прокуратурата заявиха, че дружеството, чиято собственост е сградата, е разкрито, но за момента запазват името му в тайна.

"Когато влизат в помещенията, установяват и множество устройства, които служат за генериране на криптовалута, така наречените копачки. Установяват и специфични устройства, които им помагат да преобразуват ел. енергията, тъй като първоначалното присъединяване е било към този стълб. Съответно имат необходимата техника, която да преобразува тока, за да може да се използва", каза районният прокурор Пламен Петков.

Собствениците на дружеството, което притежава имота, са в чужбина. Пред Bulgaria ON AIR казаха, че помещението е отдадено под наем чрез посредник преди няколко месеца и не са подозирали за злоупотребата. 

"Прехвърлихме им партидата за електричество, имаме официален договор за наем. Имаме и договор с фирмата, която ни е посредник, нямаме абсолютно нищо общо с историята", заяви Мария Шахин - съдружник във фирмата собственик на имота.

"Фирмата се казва Делукс Интернешънъл. Казаха ни, че ще правят някакви добавки за горива - нещо, което е съвършено еко. Тъй като аз се интересувах да не направят нещо, те казаха, че нямат отпадъци, че няма нищо. Поисках им дори и технологичен план за това, което ще правят и просто си стиснахме ръцете", обясни още тя.

От фирмата собственик на имота са предоставили всички документи по случая и са готови да съдействат на органите на реда.

Вижте повече в репортажа на Натанаил Раичков.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Криминално
fallback