Разбитата ферма за криптовалута - най-мащабната кражба на ток в историята на ЧЕЗ

Загубите са огромни - около 1 милион лева

14.12.2020 | 14:10 Редактор: Искра Ангелова

Ферма за криптовалута е направила най-мащабната кражба на ток от ЧЕЗ. На около 1 милион лева се оценяват щетите. Кражбата е ставала от сградата на бившето ТКЗС в село Хераково. Това е най-голямата кражба на електроенергия в историята на ЧЕЗ. Прокуратурата започва разследване.

Била е открита множество техника за добиване на криптовалута. Злоупотребата е станала, след като към електрически стълб е била присъединена незаконна трансформаторна мрежа. Тя е захранвала множество копачки за криптовалута.

В събота, когато е подаден сигналът от ЧЕЗ, са пристигнали екипи на полиция. Те не са открили никой в помещението. А от прокуратурата заявиха, че дружеството, чиято собственост е сградата, е разкрито, но за момента запазват името му в тайна.

"Когато влизат в помещенията, установяват и множество устройства, които служат за генериране на криптовалута, така наречените копачки. Установяват и специфични устройства, които им помагат да преобразуват ел. енергията, тъй като първоначалното присъединяване е било към този стълб. Съответно имат необходимата техника, която да преобразува тока, за да може да се използва", каза районният прокурор Пламен Петков.

Собствениците на дружеството, което притежава имота, са в чужбина. Пред Bulgaria ON AIR казаха, че помещението е отдадено под наем чрез посредник преди няколко месеца и не са подозирали за злоупотребата. 

"Прехвърлихме им партидата за електричество, имаме официален договор за наем. Имаме и договор с фирмата, която ни е посредник, нямаме абсолютно нищо общо с историята", заяви Мария Шахин - съдружник във фирмата собственик на имота.

"Фирмата се казва Делукс Интернешънъл. Казаха ни, че ще правят някакви добавки за горива - нещо, което е съвършено еко. Тъй като аз се интересувах да не направят нещо, те казаха, че нямат отпадъци, че няма нищо. Поисках им дори и технологичен план за това, което ще правят и просто си стиснахме ръцете", обясни още тя.

От фирмата собственик на имота са предоставили всички документи по случая и са готови да съдействат на органите на реда.

Вижте повече в репортажа на Натанаил Раичков.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Имамбалдъ
преди 3 години
Константинов от такова мислене като твоето сме днес на този хал на, който сме. Стари комунистически приоми от типа браво на Вуте, че окраде сума ти плочки от тротоара та да си ги постели на двора няма оправя, само всички поколения докоснат от този режим трябва да си отидат иначе няма оправя с такова мислене. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Someone
преди 3 години
Установяват и специфични устройства, които им помагат да преобразуват ел. енергията, тъй като първоначалното присъединяване е било към този стълб.?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????? Сигнализирай за неуместен коментар