Зовът на кръвта: Жена от Куба търси българските си корени

Единственият начин е да се чуе от телевизионния екран нейната рождена дата, посочи Елиана Митова

13.12.2020 | 15:00 Редактор: Юлия Христова

Жена от Куба търси българските си корени. Белкис Гарсия е била осиновена като бебе от социален дом в София. Вече 41 години е в Куба.  

Белкис е осиновена от семейство кубинци, които по това време живеят в България. След това заедно с нея заминават за Куба, където младата жена живее и в момента. Тя винаги е знаела, че е осиновена, а сега се е свързала с българската журналистка Елиана Митова, с молба да и помогне да намери биологичните си родители.

"Единственият начин е да се чуе от телевизионния екран нейната рождена дата и, ако нейната биологична майка е жива, безспорно тази дата ще събуди у нея някакви емоции, някакви спомени", посочи Митова.

Белкиз пази документа, с който е изведена от България преди 40 години, както и акта си за раждане, издаден след осиновяването. Там пише, че е родена на 22 ноември 1979 година в София. Не знае обаче истинското си име, нито това на биологичните си родители. Тази информация се пази в Софийски градски съд, в нейното дело по осиновяване. Да се стигне до него обаче е трудна задача, заради т. нар. тайна на осиновяването, която все още съществува у нас, разяснява адвокат Йорданка Бекирска. 

"Проблемът е в нашето вътрешно законодателство. В Семейния кодекс е предвидено право на информация, т. е. задължително трябва да има основателни причини да се разкрие тази информация", обясни Бекирска.

Всеки осиновен обаче има право да потърси биологичните си родители и това е напълно естествено желание, казва психологът Вили Дошева от "Българска асоциация осиновени и осиновители“.

Белкиз живее в Хавана, омъжена е и има двама сина. Казва, че нищо не ѝ липсва, но все я гложди мисълта коя е всъщност, откъде е тръгнала, защо родителите ѝ са я изоставили. 

"Просто иска да види биологичната си майка, нещо което е съвсем естествено, защото както се казва ‚"зовът на кръвта". Каквото и да се случи, кръвната връзка е много силна", допълни Митова. 

"Моето най-голямо желание е да мога да дойда в България и да науча за своите корени, причините заради които е трябвало да ме дадат за осиновяване и така да познавам поне малко моето семейство, за което не зная нищо", разказа Белкис Мадруга Гарсия.
 
Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
10 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Какво нещо е наистина зовът на кръвта...повечето хора не вярват в тези неща, но за да е пълноценен човека трябва да знае откъде идва, за да знае и къде да отиде... Сигнализирай за неуместен коментар
1
13 rate up comment rate down comment 5
незнайко
преди 3 години
По добре ще е да не разбира за истинските си родители, защото те ще се окажат *** . Сигнализирай за неуместен коментар