Пожарникари спасиха живота на пациент с Ковид, който се движи трудно

Благодарение на съвместните усилия на няколко институции, болният е спасен

13.12.2020 | 15:22 Редактор: Юлия Христова

Пожарникари помогнаха на медици във Велико Търново за пренасянето на 130-килограмов пациент с коронавирус в критично състояние. Мъжът бил приет в Специализираната белодробна болница, но заради влошеното му състояние спешно трябвало да бъде транспортиран в Реанимация. Благодарение на съвместните усилия на няколко институции, болният бил преместен и спасен.

Пациентът бил със сърдечна и дихателна недостатъчност и нямало как да се придвижи сам от втория етаж на стационара към линейката.

"За жалост нашата болница е недостъпна и в момента, в който направихме оценката, още няколко часа по-късно тръгнахме да търсим начин да бъде преместен в Реанимация, където му е мястото. Обаче се оказа, че той е в толкова тежко състояние, няколко часа след докарването му, че не може сам да се придвижи в нашата труднодостъпна сграда и се налага да бъде изнесен. Това се случва с помощта на пожарния екип", каза д-р Стела Денчева, управител на болница "Д-р Трейман”.

На място пристига екип от четирима огнеборци.

"Това, което направиха от болницата - предоставиха ни облекла, нашите служители се облякоха със специализирано облекло, дадоха им ръкавици и калцуни, след което пренесоха болния от втория етаж до самата линейка”, обясни комисар Красимир Кръстев, директор на РДПБЗН.

Акцията приключва успешно и критичният пациент е настанен в Реанимация на областната болница.

"Получи едно добро взаимодействие между болницата и пожарната", допълни комисар Красимир Кръстев.

Това не е първият случай, в който пожарната и Спешна помощ си взаимодействат при транспортиране на критични пациенти.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК