Метрото - един от най-големите проекти за подобряване на въздуха в столицата

През уикенда Третата линия няма да работи, ще я свързват с кв. "Овча купел"

11.12.2020 | 20:20 Редактор: Радостина Димитрова

През уикенда Третата линия на столичното метро няма да работи. Това се налага за да може действащото трасе да бъде свързано с новата линия в квартал "Овча купел". По маршрута ще вървят заместващи автобуси.

"Това се прави, за да може да се зареди новият софтуер за 12-те станции. Осемте, които пуснахме август месец, и 4-те, които планираме да пуснем в "Овча купел" и "Горна баня", заяви зам.-кметът по транспорт инж. Ангел Джоргов.

А метрото остава един от най-големите проекти за подобряване на качеството на въздуха в столицата, това отбеляза посланикът на Великобритания, представяйки предстоящата Климатична конференция в Обединеното кралство. 

"При възстановяването ни от пандемията трябва да използваме възможността за развитие на интелигентни градове и зелени планове, която да се ползва от гражданите, икономиката и нашета планета. Новото метро на София е отличен пример за това", каза още Роб Диксън.

А последните 4 метростанции на Третата линия в "Овча купел" ще бъдат пуснати напролет, това каза столичния кмет като допълни, че София и Лондон продължават с партньорството относно транспорта, екологията и бизнеса.

"Напролет предстои пускането на новите 4 станции, с 4 км в "Овча купел" – имаше възможност да види и да се убеди, че метрото не е най-бързият градски транспорт, а е най-интегрираният проект. От началото на епидемията обаче броят на пътниците в метрото е намалял наполовина.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК